Underlandet – sajt för serieskapare

https://underlandets.wordpress.com/

Underlandet – en sajt för serieskapare som startade för ett år sen – har nu börjat lägga upp texter. Jag läste texten om seriebranschen – för på den hänger villkoren för världens bästa konstform.

Lisa Medins text berättar inte allt jag vill veta, men ger några trådar för mig.. Framför allt att det är förlagen som bär branschen och tar riskerna. Det känns som det kan vara sant. Jag funderar dock på serieaffärerna – hur lätt är det för dem idag?

Underlandet

Seriebranschen – av Lisa Medin

Lisa Medin är serieskapare samt grundare av seriepodcasten Mangapatriarkatet som hon driver tillsammans med Stef Gaines. Hon tecknar gärna serier med humor och äventyr, som det virtuosa och storslagna äventyrsserieeposet Medley där musik är makt och därför kontrolleras av staten. 

index

Seriebranschen – hur ser den ut egentligen?

”det är förlagen som tar den ekonomiska risken, och det är deras (små och stora) framgångar som bygger grunden till att vi har haft, och ännu har, en bransch med betalande serieläsare”

 

”Vi har institutioner, skolor och butiker som går runt tack vare just serier. Vi har förlag som inte bara går runt, utan som dessutom går med vinst”

Visste du att…

  • Ett fåtal aktörer har i praktiken monopol på butiksdistributionen för tidningar, och de sätter även reglerna för exempelvis returer och andra (för små förlag) kostsamma avgifter
  • Hela tidskriftsbranschen har det svårt nu. Folk läser på nätet.

Läs mer på : https://underlandets.wordpress.com/2016/03/25/seriebranschen-hur-ser-den-ut-egentligen