Många åttiotalister har växt upp med Mamma Mu som började som radio och sen blev böcker ritade av Sven Nordqvist. Nu blir hon serie,

EDIT juli 2015: Att Nordqvist även ritade serien var mitt intryck när de berättade från scenen på Stockholms seriefestival (hörde kanske fel, men fokuset var mycket på hans bilder…). Nu har jag rätta fakta från senaste Bild och Bubbla: Även om  Sven Nordqvist. ritade bilderböckerna  om Mamma Mu är det Micaela Favilla och Elin Fahlstedt som ritar serien om Mamma Mu. Jujja Wieslander är dock manusförfattare, precis som till böckerna.

BoB_203_omslag_652x879-200x270

I nummer 2- 2015 av Bild och Bubbla står det mer om serietecknandet av Mamma Mu.


Jujja Wieslander berättade om vad som inspirerade henne som barn.

Jag läste inte. Jag såg film som barn, Vi bodde ovanpå en biograf och det var alltid Disneyfilm som förspelsfilm

Jujja berättar hur pojkarna visslade och skrek när förspelsfilmen kom igång. Hon visar också hur hon brukade hålla tablettasken framför munnen och ”hälla in som en stor härlig röra”.

Sven Nordqvist självklart val

När radiokalendern skulle ritas till bilderbok blev det dags att tänka på illustratör. Sven Nordqvist blev det. Han skapade bildspråket som nu Micaela Favilla och Elin Fahlstedt använder i serien om Mamma Mu. Manus fortfarande av Jujja Wieslander.

mammamu

”Vi ville ha den bästa” berättar Jujja. ”Och det verkade som han gillade kor, det fanns kor i Pettsonböckerna.” När de kontaktade honom visade det sig att han lyssnat på Mamma Mu med sina barn och redan börjat klottra. Han lägger till mycket humor tycker Jujja.

En bra illustratör lägger till. Som Sven Nordqvist förstår och lägger till djup till Kråkan,. Och man känner sån glädje när någon fattat

 

Skapartips från Jujja: Sjung

Mamma Muböckerna kom till när hon och Tomas Wieslander hade småbarn. Det började med att de sjöng sånger som sen blev berättelser. (Jag tycker det låter som ett bra skapartips!)

Sedan blev det radiopjäser med Mamma Mu. De lade så mycket tid på manusen så Tomas och hon tänkte att det borde gå att göra böcker, gick till ett förlag och frågade – ”JA!” sa de!