Nina Hemmingsson och Ellen Ekman (Lilla Berlins tecknare) i sitt samtal/ intervju inför publiken vid UppsalaComix 12 april. Det handlar om seriemediets och humorns särskilda kraft.
Humorserier svårt att attackera
Båda fick frågan om vilka reaktioner de fått på sina serier. Ellen Ekman nämnde att det överlag var positivt utom ett mail från en kille som inte trodde kvinnor hade könshår idag vilket hon förutsatt i en seriestripp.
– Det mailet hänger uppe på mitt kontor.. för att det ger mig… glädje, sade Ellen Ekman.
Det är ju få negativa reaktioner med tanke på att 1,6 miljon personer läser Metro varje dag. Ellen Ekman sade att hon fått höra att det räcker att du är kvinna och säger något så kommer folk reagera, men det hade alltså inte hänt. Förklaringen tror Ellen är att det handlar om en humorserie.
– Du är bakom en gullig figur.
Dessutom är humor kraftfullt framhåller hon. Det är svårt att attackera humor.
– Det är en underbar takhöjd i mitt arbete. Jag kan sparka åt alla håll, behöver inte vara saklig, kan kommentera och överdriva.
”Du ritar fult”
Både Nina Hemmingsson och Ellen Ekman har fått höra att de ritar fult.
– Men om någon från SD säger det, för de säger ofta det om mina bilder..så bryr jag mig faktiskt inte. Och var har vi hört den konstsynen förut? säger Nina Hemmingsson sarkastiskt.
(”Entartete künst” kanske..? )
Humorserier kraftfullt medium
Nina Hemmingsson pekar också på hur kraftfulla serier är som medium. Hennes bilder censurerades bort i en bok från Uppsala Universitet om könsmedveten pedagogik inom högskolan. Hennes bilder sade samma sak som texten, men hon tror att just för att det var teckningar och dessutom vridet ett varv till så att de blev roliga blev de borttagna. Inte av författaren utan högre upp.
– Men de är de mest delade av mina serier nu. Ha!
(Kanske är det just för kraften som finns i bilder som reaktionen ibland blir så kraftig?)
Nina om Charlie Hebdo
Nina Hemmingsson höll ett tal vid stöddemonstrationen till Charlie Hebdo . Under samtalet på UppsalaComix berättade hon mer om det.
– Jag blev jätteberörd av den händelsen.. Wolinski.. (som mördades i attacken) var en idol för mig. Det var lätt att föreställa mig dem med sina pennor på ett redaktionsmöte och så..
– Jag fick känslan av att jag är en del av ett tecknarkollektiv, lever gärna i min bubbla, men det som hände har väckt min solidaritet. Nu har jag till exempel upptäckt och läst jättebra serier från Egypten.
I sitt tal lyfte hon vikten av det tecknandet som en fristad, en plats där ordet verkligen kan få vara fritt och bör få vara det.
– Det fula och dåliga måste man få rita.

Lina Hemmingssons bild i respons till attacken på Charlie Hebdo. Ursprungligen affisch för Stockholms seriefestival 2014.