I lådan damp denna lilla serie ned som en gåva från Aguéli förlag.

IMG_3037.JPG

Professor Frans- Necronomicon i Uppsala
av Mohamed Omar, tecknad av Rickard Fornstedt

Teckningsstilen är något omogen i början av boken, med en mix av olika tjocka linjer (olika pennstift?) och ibland avritade foton. På slutet är boken tuschtecknad/målad med en mer säker flödig penna, där tjockleken på strecken känns naturliga. Den är dock hela tiden lätt och underhållande att läsa.
Jag vill ge den här boken en eloge för en ovanligt bra dialog, det är inte alla som klarar att sätta. Dessutom är det en tight story,  känns som ett tecknat filmmanus och det har mer än en twist.

IMG_3038.JPG

Historien utspelar sig i Uppsala. En egyptolog har blivit galen och sitter på Ulleråker och klottrar onda hieroglyfer på väggarna..det hela kommer utvecklas till ett tintinlikt äventyr.

Boken är väldigt mycket på plats i studenternas Uppsala. En viktig scen sker till exempel vid mösspåtagningen sistapril utanför Carolina Rediviva,  och som före detta student och Uppsalabo det går inte låta bli att tycka just det är lite kul. Till och med Knivsta är med. Vilket är ännu mer kul för mig som är uppvuxen där. Men bortsett från det tror jag många andra kan bli underhållna av Professor Frans.
IMG_3039.JPG

Om boken och förlaget

När jag läst den ville jag veta mer om boken och förlaget. Svaret är att boken har sitt ursprung i beundran för Lovecraft och förlaget drivs av Mohamed Omar själv genom Studiegruppen Aguéli, som intresserar sig för svenske konstnären och mystikern Ivan Aguéli (1869-1917).  Mycket mystik med andra ord.

Källa: Mohamed Omars sida: https://nyailconvito.wordpress.com/2015/10/01/serieboken-necronomicon-i-upsala-ute-nu/

Om författaren

Mohamed Omar är poet, författare, kulturskribent och arbetar ibland som som busschaufför. Han var mellan 2009-2011 islamist som syntes i media med radikala uttalanden, men det är han inte längre.