img_1542.jpg

På Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva i Uppsala finns massa böcker – ALLT som trycktes i Sverige, sparades här fram till 1979.  Numer sparas bara en del.. Det mesta av detta får inte plats på Carolina och förvaras i källarbunkrar i Uppsala likt frölager på Svalbard, för att rädda oss efter katastrofen.

images

Codex argentus  – rätt gammal
250px-wulfila_bibel

Större delen av Carolina är böcker och läsesalar – men i entréplan finns det ett mörkt litet museum där en kopia av Carolinas Codex Argentus visas upp.  En bok från 500-talet med silverskrift (eller guld) på purpurfärgade blad, med evangelier skrivna på gotiska.

Den är alltså rätt gammal och ganska ovärderlig. Originalet visas inte längre för allmänheten. Inga serier i den, men är idag relevant på GillaSerier för att i samma lilla mörka museilokal som kopian visas upp-  finns nu en serieutställning.

img_1541.jpg

En massa pliktexemplar fram till 1979… Det finns alltså underlag till en stor utställning av svenska serier  – men riktigt så stor är inte just i Kaboom- utställningen. Det är tre montrar. En monter om de första svenska serierna/skämttecknarna. En monter om guldåldern, 30-70talet. Och en om alternativserier. Det är smart sätt att dela upp seriehistorien. Finns också en del texter om seriehistoria.

img_1584-1.jpg

tre montrar som denna

img_1582-1.jpg

Äldre serier – enrutingar – som jag och utställningen räknar in i tecknade serier.

img_1583.jpg

Intressant perspektiv hur olika medieformer, radio, böcker, tecknade serier, film används för samma figurer kring 40-50 talet, som Åsa-Nisse och Lilla Fridolf . Idag flyter de ihop än mer på webben där seriebilderna kan blir delvis rörliga och ljudsättas.

Lite ängsligt…

Super att de ställer ut serier! Men lite mörk lokal, lite liten utställning och så namnet… ”Tecknade serier – Kul, Kult eller Kultur”.

Vem skulle skriva så om någon annan konstform?  Tex film? ”Film – pangpang, Bergman eller kultur? Jag blir lite grinig.. Men jag är inte målgruppen, målgruppen är kanske serieskeptikern, bokläsaren som ser in på serieinfödingarnas färgstarka stamliv?

ComicCon börjar serier bli gammal finkultur medan det kanske är naturligt att serier bredvid en bok från 500talet känns nytt och lite flamsigt,  tex det är ju först tusen år senare 1400 talet som tryckpressen kommer.

IMG_3470.JPG

I utställningstexten skiner osäkerheten över detta medium genom. Tex står det i utställningsbroschyren att ”kritiken mot serier som företeelse tenderar återkomma”. Jag undrar verkligen när den uttalade kritiken mot serier ala hot mot ungdomen, dålig beroendeframkallande kultur, återkom sist, efter tidigt 80tal? Wot, liksom?

Nu är det ju ipads och dataspel som alla facebookdelar upprörda artiklar om. Däremot är statusen fortfarande något lägre jämfört med andra bokformer vilket Fredrik Strömberg, Seriefrämjandets ordförande pekar på.

Serier- bara tusen år gammalt

Jag vill nu ta serien i försvar mot putslustiga utställningsnamn och peka på Scott McClouds konstvetenskapliga verk om detta medium: Understanding Comics. Serier är en konstform, och det finns inga skäl att lite defensivt skriva att ”kritiken återkommer”. Folk som kritiserar har helt enkelt fel och är fördomsfulla mot denna konstform. Vilket är lite absurdt – med tanke på att bilder och text anses ok i andra sammanhang.

Den sekventiella bildberättandet ”serier” börjar när bilden börjar.

1400tal: ”Bayuex Tapestry being such an ancestor” http://www.comicsineducation.com/home/category/sequential-art

När tryckpressen börjar, börjar också grafiskt berättande spridas och den slagkraftiga grafiska figurer skapas och sprids. Satiriska cartoons som snabbt berättar det som behövs. För att övertyga med ett ögonkast utan att läsa så mycket. Det är populärt och det är kul.

1805: Pitt and Napoleon, both in full uniform, seated either side of the globe, a large plum pudding, http://hyperallergic.com/215857/political-cartoons-from-a-golden-age-of-british-satire/

1805: Pitt and Napoleon, both in full uniform, seated either side of the globe, a large plum pudding, http://hyperallergic.com/215857/political-cartoons-from-a-golden-age-of-british-satire/

Men inte behöver någon över huvud taget undra undra om serier är ”kultur eller kul”. Hmpf.

För den bokläsare och den bibliotekarie som känner för serier som jag känner  för youtube verkar den textfokuserade serietecknaren Liv Strömqvist vara en inkörsport. Så även här på Carolina då utställningen har med hennes fanzin Rikedomen.
serieutstallning-650-4

Pågår till 4 januari

Carolina är alltid värt ett besök – så kom dit och passa på att se lite gamla serier. Första numret av Kalle Anka, och Fantomens bröllopsnummer finns med. Utställningen Kaboom pågår till 4 januari. Här säljs också två trevliga vykort där Carolina R herself, syns i serier. I den till höger ser vi även skylten på Uppsalas seriebutik Seriezonen. Så det är lätt att gå ned dit sen och se lite fler serier.

img_1546.jpg

Till vänster: Fantomen. Till höger: Tusen Ögon, skräckserie som utspelas i Uppsala