Utbildningsradion (ur.se) visar under 2015 en amerikansk dokumentär om tecknade serier i 10 avsnitt. Jag skriver litet om varje avsnitt. Idag avsnitt 5.
http://www.ur.se/Produkter/184878-Blackets-hjaltar-Superhjaltar#Se-program
Från 1930 till 90-talet
- 1930-1940 talet: Pulp/Spänning och skräck. Superhjälteserier föds. Serier trycks på billigt dagstidningspapper
- 50-talet: Moralens väktare slår ned på serier: Comics code införs för att visa: denna serie är oskyldig
- 80-talet: Seriebranschen revitaliseras med nya superhjälteserier, med Watchmen och Millers Batman i spetsen.
- En del anser att serier om våld /mörker blev alltför dominerande i tiden efter. Det ansågs säljande, vuxet.
- 80-90-talet: Serieaffärer tar över serier som vänder sig till mer vuxen publik
- 90 -talet: Comic Code skrotas
(litet luckor här.. men ovanstående är vad som framgår av programmet)
Comics Code: Ok-märke för serier
På 50-talet fanns serier som gav skräck och spänning. Tales from the Crypt till exempel. Under den här tiden oroade man sig över ungdomsbrottslighet och i den vevan fanns en psykolog som skrev en bok om hur serierna låg bakom det, ”Seduction of the innocent” (1954). Den fick stort genomslag.

Det var troligtvis inte helt gedigen forskning bakom hans slutsatser. https://en.wikipedia.org/wiki/Seduction_of_the_Innocent#Falsified_information_and_criticism
För att inte bli helt bannlysta infördes Comics Code, en slags stämpel som visade att serien inte innehöll något stötande. Fanns den på ett serieomslag var serien godkänd.
…Och när de våldsamma serierna försvann ja då försvann ju ungdomsbrottsligheten, säger Al Feldstein, redaktör på EC comics, sarkastiskt.
Minns ni Epixåtalet?
Känns helt overkligt med Comics Code nu, men på 80-talet blev det ju ett åtal i Sverige mot Epix om våldsporr. Serier har ofta betraktats som för barn och har därför haft ett annat tryck på sig. Vuxenserierna som kom sen blev i framtiden placerade i seriebutiker, och därmed svårare att hitta. Detta skedde också i USA efter Comics Code.
Superhjälteserien revitaliseras, extremt våld kommer tillbaka
– På 80-90 talet såldes majoriten av serierna is serieaffärer till unga vuxna, och de handlarna brydde sig inte om comic code, menar Mark Waid, serieförfattare till Fantastic four.
Detta gjorde det möjligt att göra serier med våld igen. Vuxna serier. Två serier lyfts i programmet fram som förebilder, efter dem förändrades och reviataliserades superhjälteserierna.
Watchmen och Dark knight returns. De gav en döende genre liv. Kommer ihåg när de kom- och jag håller med tvprogrammet: mer extremt våld kom därmed in i många mainstream serier för att stanna. I programmet tas också Grant Morrissons remake av Stålmannen upp som gjordes 2005.
Statushöjning för serier
I avsnitt 8 berättar Joe Kubert tecknare av Sgt Rock om hur man förr skämdes för att vara serietecknare. Idag är statusen högre.