Utbildningsradion (ur.se) visar under 2015 en amerikansk dokumentär om tecknade serier i 10 avsnitt. Jag skriver litet om varje avsnitt. Idag avsnitt 1.

http://www.ur.se/Produkter/184878-Blackets-hjaltar-Superhjaltar#Se-program

superman

Avsnitt 1: Superhjälteberättelse som varat 70 år

Avsnitt ett är en kul intro till superhjältegenren som jag tror även den som inte läser serier har någon slags relation till. De stora superhjältarna som Batman, Spindelmannen och Stålmannen är begrepp som alla känner till.

”To stay relevant you gotta stay current”

Men framför allt fokuserar  avsnittet på hur de mest kända superhjältarna som Superman, Fantastic four och Batman har genomgått flera remakes under de senaste 70 åren för att fortsätta sälja. Spindelmannen blir till exempel biten av en genmodifierad spindel i sin remake – den var radioaktiv i början – för att spegla de rädslor som är aktuella i samhället. Grant Morrisson hyllas som den bäste remake-artisten av dem alla.

Wonderwoman omtalas också. Personligen känner jag mig bara deppig av att se hennes pinuppklädda kropp. Kan någon tjej bli glad av att läsa henne egentligen? Enligt programmet tycker kända feminister som Gloria Steinem att hon är en förebild..

Mina rekommendationer på superhjälteserier är satirer →