Utbildningsradion (ur.se) visar under 2015 en amerikansk dokumentär om tecknade serier i 10 avsnitt. Jag skriver litet om varje avsnitt. Idag avsnitt 3, Genus och relationer.

http://www.ur.se/Produkter/184878-Blackets-hjaltar-Superhjaltar#Se-program

Trist ämne, eller? Men det förklarar  – varför jag som tjej – inte direkt lockas av superhjälteserier. De som ligger i mainstream känns ofta riktade mot unga män.

Avsnitt 3

Sexiga kvinnor och kärlek

Grant Morrisson

Grant Morrisson, en av de mest kända serieförfattarna inom superhjältegenren.

”We are men, men objectifies women”

säger Grant Morrison och viftar bort kritiken mot hur kvinnor ser ut i superhjälteserier och hur man aldrig ser mycket av personlighet hos dem. Jag förstår poängen, men det är ju också litet snävt att inte inse att det finns andra läsare än av den typ han själv är. Men kanske kan han inte föreställa sig kvinnor som subjekt, som läsare.

Omogen skildring för omogen målgrupp

Superhjälteserier är ju riktade mot unga killar. Pinupstilen stöter bort mig medan den lockar dem. Det här avsnittet tar hem väldigt kraftigt varför jag aldrig har gillat superhjälteserier där runda jättebröst nog aldrig tycks försvinna som största säljargument.

avsnitt3e

Brian Azzarello

Å andra sidan finns det bra kvinnliga hjältar och sköna snubbar som verkar märka att kvinnorna i serierna ofta är väldigt platta och skriver roligare karaktärer. Brian Azzarello  och Darwyn Cooke ser tydligt hur omoget kvinnor ofta skildras och försöker skapa kvinnor som är människor.

Brian Azzarello har gjort 100 bullets (fantastisk serie som gått i Agent X9 om en fd gängtjej). Och så finns förstås Love & Rockets av bröderna Hernandez som i programmet tas upp som motexempel till mainstreamserierna.

Darwyn Cooke

Darwyn Cooke

Superhjältar som är gay

Fö rövrigt tar avsnittet upp homosexualitet och kärleksrelationer. Till exempel är batwoman lesbisk och det visste inte jag.

Batwoman på bilden gjordes lesbisk

 ”Vaddå män är ju också överdrivna, med muskler i tights”

Nu måste jag nämna något kring det tröttsamma kommentaren ”Vi killar klagar inte på att killar ritas som orealistiska muskelpaket i serier”. På det svarar jag:

  • A: Vad får dig att tro att kvinnor tycker asmycket muskler är det absolut sexigaste? Det är män/trettonåriga killar som gillar det då det ser mäktigt ut. Det är ju de som köper muskelpaketserierna. Se dessutom hur hatiska yngre killar på nätet ofta är för att många tjejer gillar Justin Bieber eller andra androgyna popsnören.. Jag är inte särskilt förtjust Bieber, men tycker hatet man ser på nätet är ganska tydligt utgår från värderingen att kvinnor och tjejer inte får attraheras av killar som inte är stereotypt manliga. Den åsikten är så stark att man till och med tror att det är för kvinnornas skull muskelpaketen visas upp i superhjälteserier.
  • B: Som en kvinna påpekar i Tvprogrammet: Nästan inga superhjätar har bulor mellan benen. De är Ken-släta. Asexuella.
  • C: Både män och kvinnor har tights, men kvinnliga superhjältar visar mer hud medan män ofta har helt kroppsstrumpa.

Detta tycker jag om kvinnor i superhjälteserier

Det är inget fel att kvinnor och män objektifieras som sexobjekt. Det är bara trist för mig som läsare att kvinnor ofta inte får vara något annat i superhjälteseriegenren.

Litet mer om detta ämne: Kelly Sue DeConnick förklarar varför det är som det är i superhjälteserier..