Muminvärlden och verkligheten, Tove Janssons liv i bilder.

Tove Jansson har gjort mycket, både som konstnär och författare, men frågan är om Mumin skulle blivit så känd utan att vara serie? Här kommer några mumin-korn från boken ”Muminvärlden och verkligheten, Tove Janssons liv i bilder”. En läsvärd bok om Tove Janssons liv och verk med text av Petter Karlsson och Bengt Wanselius som bildredaktör.

Förlag: Max Ström.

IMG_1981.JPG

Första gången Mumin syns

IMG_1983.JPG

.. är i en målning gjord 1934 i Tyskland. En ganska ruvande figur..

Muminserien i The Evening News 1954

Tove Jansson är en skicklig illustratör som gör sina första muminseriestrippar för Atos Wirtanens tidning ”Ny Tid” 1947  men enbart text under. De är baserade på ”Kometjakten” (1946 ) – hennes andra muminbok. Charles Sutton anländer fem år senare (1952) till Helsingfors och vill att Tove Jansson ska göra en riktig serie om Mumintrollen.

IMG_1988.JPG

The Evening News är världens största dagstidning, med en upplaga på 12 miljoner. Tove Jansson går en månads kurs i London och lär sig teckna serier. Hon lär sig allt om cliffhangers, pratbubblor och de oskrivna brittiska koderna om döden (nej), sex (nej), och lyckliga slut (ja, alltid). Det går som vi vet, mycket bra för muminserien.

IMG_1987.JPG

Efter några år vill inte Tove Jansson fortsätta rita serien och hennes bror Lars Jansson övar sig i en månad på att rita mumin och tar sen över serien 1959-1975. Det går att se skillnaden i hur de tecknar, till exempel blir mumins nos mer kantig när Lars ritar.

Mer om Mumin: http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Mumin

Ps.Visste du detta om ”Mymla”?

I denna bok får jag också veta att Tove och hennes konstnärskollegor använder ordet mymla för lesbisk kärlek. Ett annat namn är att man vandrat över till ”Rive Gauche, den vänstra sidan av floden”. Tove Jansson har relation med Atos Wirtanen, men blir också förälskad i konstnären Vivica Bandler. Hon kallar henne Vifslan, så Tove bör varit Tofslan!