Informatörer tänker sällan på att använda serier i sitt arbete att framföra budskap eller information. Men ändå är det vad de ofta använt- utan att tänka på det…
Planscher..
Förr hade man planscher, och serier på dem.

Från när svenska staten ville få svenskarna att äta mer socker på 30-talet. Foto taget på Nordiska muséets utställning ”Socker”.
Pedgagogisk informationserie
Klick-artiklar på webben i listformat
Bildrika och informationsrika artiklar som man scrollar sig genom ligger nära serie, om än kanske strax utanför. Men med en vid definition är även detta serie liksom Hyperbole and half. Det är bild -korttext- bild -korttext-osv.. jag försöker följa det här formatet. Det tuffa är att det tar tid att hitta eller skapa bilder som man vågar dela. Men bör inte ta längre tid än att filma, och bör vara lättare att efterredigera.
Serie av bilder, korta texter
Kanske tänker många som gör dessa serier av bilder inte att det är tecknade serier då det är utan pratbubblor, serierutor och utan det seriespråk som finns hos de kommersiella etablerade serierna. Men serier är = sekvens av bilder- oftast med text i bilderna.
Men man kan som utbildare och informatör utnyttja seriens fördelar ytterligare och mer medvetet och då ta med pratbubblor och serierutor. Här nedan i ”Genetiken i bild och bubblor” av Gonick och Wheelis. Den här boken visar verkligen vad man kan göra om man vågar använda serier som läromedel.
Ett exempel som utnyttjar seriemediets konstnärliga möjligheter än mer, är seriebiografin ”Freud” av Maier och Simon.
Bilderboken
Här är en bilderbok som barn använder för att lära sig läsa i dagens svenska skolor, ”ABC-klubben åk 1 Den magiska kulan, Läsebok A ”
Det är inte en serie på det sätt vi brukar mena, men det delar samma styrkor. Man har utnyttjat korttext-plus-bild, men istället för serierutor i sekvens är det en bild per sida i sekvens. Till det läggs även pratbubblan för att erbjuda två sätt att läsa replikerna. Pedagogiskt, låg tröskel för engagemang.
Många väljer film som enda alternativ, men är det bästa valet?..
Jag vill hävda att många av dem som skapar information på webben skulle kunna bli bättre på att använda serier i sin information. Eller i alla fall serietänket, som till exempel i artiklar, eller parallellt med eller istället för film. Det finns fördelar med seriemediet, som låg tröskel för engagemang, icke-linjärt berättande, icke-ljudberoende och att läsaren styr tempo och ordning.
Inte minst skulle man då slippa att man som besökare på sidan möts av att instruktionsmanualer endast finns som film…

När mitt bredband var långsamt längtade jag INTE efter att se åtgärdsinstruktion som film, då jag var 1) stressad och ville snabbt skumläsa vad som var relevant info 2) bredbandet var långsamt och film kräver snabbare internet…
Bu för film som trend på webben
Jag efterlyser ett serieinspirerat sätt att se på information, istället för att fastna i dagens trend som säger att film = enda val när information ska göras lätt och nå många.
Jag fattar att många trivs med att se filmer, och att jag är nog extrem som nästan helt undviker film på webben när det gäller information. Reserverar det till underhållning som som filmer, tv-serier och korta gifs..
Jag har närstående som är hooked på långa pratiga youtubefilmer om friluftsutrusning, gjorda av privatpersoner..Så jag är medveten om att alla inte tänker som jag. Och att min irritation på film-på-webb-trenden lite kan bero på min egen preferens att reservera det för Project Runway och annan underhållning.
Med denna brasklapp inlagd.. jag tror ändå att det finns ett värde i att ifrågasätta om film alltid är det lättaste att ta till sig för alla? När man ska ge instruktion? När man snabbt vill få ut budskap? När man vill nå även de som inte har ljud, dåligt bredband, läser snabbt och vill ha information snabbt?
Glöm inte serien som informationsbärare säger jag.
Lär er av mästaren från Älmhult!
WrrOOOOaaAAAArrr. Klart slut.