Från Dagens Media: ”Förstasidan av dagens Metro pryds av en två rutor lång seriestripp som handlar om den senaste veckans debatt om sexuella trakasserier.”
– Sidan två är snustorr i jämförelse med ettan och det är precis det som är meningen, Metros chefredaktör Eric Ljunggren till Dagens Media.
”Vad är det ni vill säga?
– Det vi vill säga är just att man måste titta på fakta”
Metros chefredaktör Eric Ljungren
Mer om detta i Dagens Media: ”Därför satte Metro en serie på ettan”
Serier är oslagbart medium för att göra fakta tillgängligt.
- Kan ta med mycket fakta
- fakta som är lätt att granska – de är svart på vitt – inte i ett filmflöde eller ljudflöde som man inte enkelt kan styra och se
- lätt att läsa, bilder och ett berättarflöde som på film
- Slagkraftigt sätt att förmedla budskap
Okej, det är bara framsidan som är serie.
Så det är tyvärr inte Ellen Ekman som gör en serie inne i Metro med alla fakta. Sidan två är vanlig text och är den som staplar fakta – och det är ju förstås synd att det inte var i serieform. Detta har säkert att göra med hur mycket arbete det är att rita en serie – annars skulle jag ju rita en webbserie istället för att blogga om serier. Och det är text för faktadelen – bättre än film ändå för fakta, lättare att granska.
Serie på framsidan – för att det märks mer
Där tror jag mig veta varför Metro lade en serie på löpet liksom ettan: Seriens slagkraftighet är oslagbar. Metros chefredaktör Eric Ljunggren till Dagens Media:
– Jag tycker att det ligger helt i linje med Metros historia och tradition. Vi redovisar fakta pang på.
Tidigare skrivet här om serier som medium: