Jag har aldrig varit på någon Comic Con förut. ”Comic Convention” tänkte jag och blev lite förvånad över att det var så mycket spel och film på mässan.

Och DC Comics monter innehöll inga serier, bara dockor, skärmar och batmanbilen. Eller fanns serierna på annat ställe? Marvel Comics hade dock fulla bokbord

Intervju med mässorganisatören

Jag gjorde en kort intervju med Christian Kullman som organiserat mässan, ett arbete som tagit nästan ett år, där han hoppade in som projektledare i våras. Han berättar mer om mässan: Comic Con handlar om populärkultur: Det är tv-serier, film, tecknade serier, spel, cosplay och e-sport, att tävla i dataspel.
spelare
– Comic Con är ett gammalt ord som inte berättar vad det är. Det kommer från Comic Con i San Diego som började på 70-talet. Då var det comics – tecknade serier – som var den stora populärkulturen.

http://www.entertainmentfuse.com/san-diego-comic-con-the-early-years/

Bild från: http://www.entertainmentfuse.com/san-diego-comic-con-the-early-years/

Comic-Con-2015

Bild från: http://thegeeklyfe.com/san-diego-comic-con-recap-2015/ comic Con i Sandiego. ”Om man googlar på det så är det tio gånger så stort som det här” säger en ung kille jag träffar i Artist Village på mässan i Solna.

Nu är det mest dataspel, och film som gäller. Frågan är om 90-talister och yngre läser tecknade serier över huvud taget? Hemska tanke.
starwarscosplay

Att den tecknade serien är i fara vägrar jag tro. Men att den tecknade seriens status höjts samma grad som min egen ålder är kanske inte en slump. När jag går på mässan ser jag på småkillar klistrade framför skärmarna. En del med glasögon med inbyggda skärmar. Jag pratar en stund med serieskaparen Lars Krantz  och han säger:
– Nu när serier säljer sämre är det finare.

Lars Krantz har gjort serier som utspelar sig i ett alternativt historiskt Sverige

Lars Krantz har gjort serier som utspelar sig i ett alternativt historiskt Sverige. Inte släkt med Gunnar Krantz, (jag frågade, då jag  länge läst G.Krantz serier) men Lars har haft Gunnar som lärare på serieskolan.

Mässa som växer

Projektledaren Christian Kullman berättar att mässan först hette Gamex och startade för fyra år sen. Den handlade då bara om spel. År 2014 blev den bredare, fick namnet Comic Con Gamex, och omfattade all slags populärkultur. I år lades Comic Village till efter önskemål från besökare. Det består av monstrar och bokbord från 12 serieförlag. Förra året blev det 30 000 besökare, i år hoppas de på 40 000. I  år har de gått från 70 utställare till 100.
– Populärkultur är en växande typ av mässa.

folkvimmel