Den här boken sparade jag till en solig dag för att riktigt  kunna se på  akvarellteckningarna i lyxigt tryck på tjockt papper.

Vad innebär det att betrakta en stad?

Titel: The Spectators av Victor Hussenot
Förlag: Nobrow .
Förlagets sida om serien
Utgiven 2015
Genre: Grafisk konst  eller konstserie (vad säger man när det inte är vanlig handling? Jag tvekar att kalla det grafisk roman eller serieroman)
Teknik: Akvarell
Språk: Engelska

Att läsa boken är att se olika fasetter glimma fram av vad det innebär att se, att vara och att vandra genom en stad.

Det är ingen handling utan istället målas olika scener och filosofiska tankar upp. En del berör mig inte, men ibland som i detta uppslag tänker jag ”Ja! Just så är det” Vi går som ständigt genom drömmen av det som varit-

Jag tyckte mycket om The Spectators eftersom jag själv ibland medvetet går vilse i städer bara för att bli överraskad, och kan försjunka i ett elskåp, en gränd eller en dörr. Den är  ibland lite parisisk och lokal och känns då litet begränsad, men ofta går den genom det och når något existentiellt. Boken påminner mig om en serienovell i Gaimans Sandman – Worlds’ End där drömmen om staden innehåller alla städer.

Litet retar jag mig i början på att det bara är en man som får stå för de betraktelser som berör mig mest, de som handlar om ”att vara” och när det väl är kvinnor så är det om ting som mynt eller fönster, något som känns mer som sidohistorier. Men efter att förlikat mig att inget perspektiv kan bli opåverkat av den som beskriver så får det vara så. Det går kanske inte att göra på annat sätt.

Bild och form: akvarell plus cartoon

Man ser akvarellpapprets struktur i trycket, trots att bokens papper förstås är slätt. Bilderna är behagligt genomskinliga och färgskimrande som bara akvarell kan vara.

narbild

Samtidigt lite cartoonish , förenklade figurer, inte akvarellrealism.

cartoonish

En ovanlig kombination. Inga pratbubblor vilket också bidrar till det vilsamma intrycket. Allt verkar ständigt pågå under en lugn stund när man ser ut över staden och har tid att låta steg och tankar gå vilse.

berg

Betyg: Bra

Betyg: Jag gillar!