img_3707.jpeg

Nosebleed Studios Stora Mangasamling

Catarina Batista, Natalia Batista, Alice Engström. Joakim Waller
Utgiven av Nosebleed Studio

Mitt projekt att utforska Manga fortsätter. Nosebleed Manga Studio gav mig ett rejält exemplar under Comic Con Gamex och nu har jag läst den.

img_3738.jpeg

Tjock! Här är baksidan/framsidan.

För 13 år och uppåt

Det känns som Manga för unga – 13 år och uppåt. Tonfallet och ämnesval gör att det känns som unga som ritat för unga. Men inte för barn – det är lite för tonåriga teman för dem ibland, som alkohol, pojkvänner och ett eventuellt våldtäktsförsök i en midsommarserie.

Den har också många rittips och är den perfekta presenten för den tonåring som drömmer att bli Mangatecknare. Olika stilar som inspirerar och  som visar att det går att göra svensk manga.

img_3709.jpeg

Halva boken har svensk läsriktning, halva japansk

Nosebleed Studio: Fyra tecknare

img_3706.jpeg

Alice Engström, Natalia Batista

img_3705.jpeg

Catarina Batista, Joakim Waller

Bra stories, vältecknat

Jag har som sagt ett inre motstånd mot Manga, det är lite för gullig stil och lite för tonårigt-ungt i det jag läst –  men ju mer jag läser desto mer kan jag uppskatta hur skickligt och levande seriespråk det ofta är, som i den här boken. Det är välgjorda teckningar, och bra stories överlag . Personligt och med driven stil.  Särskilt uppskattade jag de underhållande fantasibetonade berättelserna. De mer realitistiska var bra, men kändes för mig som inget nytt, utan som något jag redan läste i Starlet på 80talet. Men säkert kul för en yngre publik, precis som jag uppskattade Starlet då.

Börjar vänja mig vid baklänges

Och här var första gången jag lyckades relativt lätt läsa baklänges. Den här gången var det tillräckligt fångande för att jag inte frustrerat skulle slänga undan boken halvläst. Det är fortfarande lite störande att läsa rutorna och pratbubblorna i annan ordning, det blir gärna att läsa om sidan två gånger för säkerhetsskull – men nu glömmer jag i alla fall inte bort det och blir förvirrad av dialogväxlingarna.

img_3734-1.jpeg

Joakim Wallers piratsaga har många bra twists. Ska inte avslöja vilka.

img_3735.jpeg

Catarina Batistas vampyrserie: Söta helt distanslösa teckningar och riktigt berättarflow i  kreativ serielayout.

img_3736-1.jpeg

Natalia Batista i en realistisk svensk midsommarberättelse. Fascinerande med svensk radhusmiljö i mangaform.

img_3755.jpeg

Alice Engström. Helt otroligt bildspråk, med vissa grepp som jag inte sett i ickemanga. Tillexempel: hur man använder raster på ett kreativt sätt – det uttrycker oro, dysterhet när det läggs över karaktären.

img_3761.jpeg

Natalia Batista använder också rastereffekten.

img_3762.jpeg

En realistisk svensk skolhistoria av Joakim Waller.

img_3756.jpeg

Natalie Batista om en sjöjungfru som vill bli vän med människor, inte äta upp dem. Jag läser in en rolig parallell till att vara vegetarian.

img_3760.jpeg

Badhus när det är stängt kan vara spooky.. Stämningsfull layout och bild av Alice Engström