Jag har hittat den perfekta boken för sätta igång och organisera röran hemma. ”The life changing magic of tidying up” av Marie Kondo är mer känd som vanlig bok och jag har skumläst den… men serieversionen har med det viktigaste från boken och är roligare att läsa.

Den är i Mangastil, på engelska, men har vanlig västerländsk läsriktning. Dvs man öppnar boken med ryggen vänster och läser från vänster till höger. 

Mycket röra hemma kan göra det svårt att veta var man ska börja..i boken får hon hjälp av KonMarimetoden.

Jag har alltid haft svårt att hålla ordning hemma

Mitt hem blir lätt ofta en röra av saker på golv, bord och bänkar. Jag samlar också många saker, även om en hel del rensats ut nu efter två flyttar på tre år.

Seriesamlingen rensas dock alltid sparsamt.

Många saker ger mig glädje. Ett hem ska vara roligt och inspirerande, inte praktiskt och sterilt. Vitt, fräscht och minimalistiskt, nä hu.  Jag behöver mer ordning, utan att ge upp kärleken till mina saker. Och det tycker jag Kondo bejakar.

På ett strukturerat sätt får man hjälp att skapa ordning, men med respekt för det känslomässiga svårigheterna när man skall rensa. Att rensa hemma blir med den här boken också ett sätt att göra tydligt: Vad är viktigt i mitt liv? Med andra ord: vad är meningsfullt och vad ger glädje? Men också konkret hur man kommer fram till detta.

I serien ges konkreta tips hur man skall strukturera sin upprensning hemma: hur man gör och i vilken ordning.

Dock håller jag inte med Kondo att man bör förvara allt i skolådor. Skolådor går säkert bra om man har inbyggda garderober med många stora lådor där dessa skolådor kan placeras. Har man som jag mest hyllor, så är andra format bättre.

Du hittar The Life-Changing Manga of Tidying Up: A Magical Story  på Bokus

Marie Kondo

Ritad av Yuko Uramoto

Utgiven av Ten Speed Press 2017