Mallan är med (2016)

Mallan kommer bort (2017)

av Nicolas Krizan, Epix förlag

För barn 3-6 år

Jag läser ”Mallan är med” för L , 8 år. De stora barnen är taskiga och Mallan vågar inte berätta för sin obekymrade pappa att de grävt ned henne. Detta  att pappan är naivt obekymrad oroade mig (fast L sa inget om det). Bryr pappan sig inte? Jag frågar Nicolas Krizan, och tanken är att pappan ska vara trygg, och man vet inte hur lång tid det gått på riktigt.

Hemsk

Det är inte en mysig sagobok, men levererar en sylvass moral som går hem direkt. Jag frågar L  vad han tycker och han säger:
– Det var hemskt..
Vad var hemskt?
– Hon säger inget. Det kommer börja om för att hon inte skvallrar. Kommer bara gå runt, runt runt visar han och bläddrar till början, och fladdrar genom sidorna i boken snabbt.
Eftersom Mallan inte berättar kommer de stora barnen göra samma sak även nästa dag är Ls slutsats.

Boken borde därför fungera bra som diskussionsunderlag i förskolan, men kanske inte direkt är en mysig högläsningsbok.

Mallan kommer bort

Bok nummer två fortsätter på temat ”inte berätta” men här är det inte en otäck historia. Här handlar det bara om att det inte går att förstå varandra, därför är det ingen idé att prata tycker Mallan. Det kan man i  också diskutera.

Typsnittet med sneda speciella bokstäver var litet svårt för L  att läsa, så eventuellt är det inte heller en självklar bok att träna läsning i. Det gick dock lättare efter ett tag när L börjat förstå Krizans stil.

Nicolas Krizans ”Mallan är med” fick hedersomnämnande på barnseriefestivalen, men är det en serie?


Det är inte så många sidor som har serierutor. Oftast är det en bild per sida. Var går gränsen mellan bilderbok och serie? När jag frågar Nicolas Krizan säger han att han själv  inte är säker var gränsen går och brukar kalla böckerna en hybrid mellan bildbok och serie. Han berättar att Bild&Bubbla recenserat den, men den inte fick komma med Seriefrämjandets statistik över årets utgivning.

I denna video diskuterar Nicolas Krizan detta mer

Gränslandet mellan bilderbok och serie förtjänar även ett eget inlägg: Bilderbok vs tecknad serie.

Här kan du köpa Mallan på bokus: