Justnu är det  trend att göra filmer av tecknade superhjälteserier, och ibland även andra serier. Men det kan  även gå åt andra hållet – en tecknad serie från film. Till exempel Lilla Fridolf, StarWarsserier  eller Buffy. Mer sällsynt, men sker.

Serieboken Filmish är dock mer än så – detta är en faktabok om filmmediet, filmhistoria och filmvetenskap.

filmish
Jag fick några aha-upplevelser av den här boken. Seriemediet gör att filmens och filmhistoriens komplexa aspekter blir lätta att beskriva och förstå.

Filmish

Text & bild: Edward Ross

SelfMadeHero 2015

Jag tycker mycket om den här boken. Seriemediet fungerar utmärkt för att förmedla filmvetenskap.

img_1729.jpg

img_1727.jpg

Boken strukturerar på ett smart sätt upp filmens historia, genom att belysa den genom sju olika utgångspunkter: The Eye, The Body, Sets and Archietcture, Time, Voice and language, Power and ideology, Technology and Technophobia.

img_1725.jpg

The Body var ett av mina favoritkapitel

img_0590.jpg

Boken samlar filmhistoriskt viktiga filmer och radar upp nyckelscener, begrepp och kulturhistorisk påverkan. Och det blir på ett sätt som en film inte kan göra. En film kan bara förmedla i ett linjärt flöde, utan stopp. En serie kan göra en karta där man ser flera rutor samtidigt och lätt kan bläddra till det avsnitt man vill kolla igen, eller i förväg.

img_0589.jpg

Seriemediet kan också till skillnad från en bok med fotografier från filmer efterlikna det filmiska berättandet. Som i glidningen av ben-rymdskepp i 2001 och i tempo och bilduppdelning. Den tecknade serien har ett större släktskap med filmen än andra böcker.

img_0588.jpg

Många filmer har gjort stort intryck på mig – och när jag ser scener från kultfilmer uppritade i Filmish (They Live, 2001, Potemkin..) spelas de upp i mitt minne. Boken är därför som en samling referensbilder. Man behöver kanske ha sett filmerna för att till fullo uppskatta boken. Men kan också  ge smakprov på filmer man borde se. Film är ett imponerande medium, det går det inte att komma ifrån. Även om serier självklart är världens bästa konstform.