Curly Bracket – den gömda koden
Text: Tor Moström & Johan Wendt
Bild: Peter Bergting
Bonnier Carlsen bokförlag 2015
Boken på Bokus.com. Men jag såg den även på Läslusen i Uppsala.
Ett äventyr för att förstå datalogi
Den som läst lite programmering känner igen ovanstående kod och vet att en Curly bracket – snirklig parentes – är en vital del av programmeringsspråket C++.
När jag såg den här boken i en barnboksaffär blev jag nyfiken och bad Bonnier Carlsen om ett recensionsexemplar. Jag är fascinerad av dataprogrammering. Datalogi utnyttjar också logiskt tänkande, vilket alla har nytta av. Och kul att de valt att använda serier för att lära ut det.
Datalogi – eller datavetenskap – handlar om hur man hittar lösningar på logiska problem. Att lösa dem innebär logiskt tänkande, liksom kunna tänka matematiskt. Som till exempel: hur sorterar man information, hur söker man i den, hur utför man beräkningar på den?

Exempel på en datalogisk lösning- innan internet kunde man slå upp telefonnummer för någons namn i en telefonkatalog av papper. Detta gjorde man genom att 1) kunna alfabetet 2) notera hur namnet placerade sig i alfabetet 3) bläddra fram namnet i den alfabetiskt ordnade papperskatalogen. Nu gör ett dataprogram detta åt oss.
Foto Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod 10160
Uppbyggd som serie plus problemlösning
Boken är i två delar. En tecknad serie i början med inbakade problem – och efter det en del med detaljerade lösningar på problemen.
Sjuåring gillar serien, men..
Tioåriga E tyckte att boken var bra. Vår sjuåring tyckte serien var jättebra och spännande. Men problemen, hur man skulle lära sig olika metodlösningar tyckte han inte var intressanta. Det var över hans nivå, berättar H om när han läste den för vår sjuåring.
Jag frågade H som själv är programmerare vad han tyckte om boken..
”Det är logik och problemlösning av samma typ som man råkar ut för i programmering , gillar man det så är det sannolikt att man kan gilla programmering”
H gillar också att boken även innehåller kritik mot informationssamhället – vi äger inte informationen om oss själva, och styr därför inte våra egna liv. I boken är företaget Corpuratus större än både facebook och google.
Svårt att göra serie av matematik?
Det är en snyggt ritad serie av Bergting, och en fångande historia. Och kan väcka nyfikenhet på datalogiska lösningsmetoder.
Min enda invändning: Är inte problemlösningsdelen är onödigt torr? Kunde man inte använt serien som pedagogisk hjälp här? Kanske inte, kanske är matematik och logik för svårt att förklara som serie? Kunde man då inte i alla fall gjort grafik över logisk problemlösning, tex flödesschema istället för som nu text med liten bild bredvid?
Eller? De enda andra exempel på serie som förklarar matematiska begrepp som jag kommer på är Logicomix – men även där lyckas man inte riktigt förklara fullt ut. Men jag tror faktiskt att lära ut matematik genom tecknade serier är en outnyttjad potential.