IntelligentDesigns, av Anders Végh-Blidlöv.


Tre stilsäkra och nästan kliniska berättelser i en mulen värld där bioteknologiskt framodlade muskelpaket kan hyras in för att jobba.  Jag läste en berättelse i Utopi och det var lätt val att köpa en samling med tre berättelser om IntelligentDesigns av Anders Végh-Blidlöv som själv sålde dem.

Och så fick jag ju den signerad 🙂

Det är klassisk SciFi som ställer en fråga om etik/filosofi genom att ställa den på sin spets i den tänkta världen. Ritad med ren linje och klassiskt färgserietryck. Allt i formen harmoniserar, vilket gör att det som händer är det som skaver emot. Det är bra.


Som exforskare inom biologi och vetenskapsjournalist tänker jag ofta att det blir överdrivet förenklat i sciencefiktion när personer som håller på med teknik, industri eller forskning – och särskilt bioteknik – ska framställas som helt känslokalla. Men det fungerar här, då forskarna ändå inte är i fokus, utan det handlar mer om ”vanliga människor.” Bönder, alternativare och städare. Människor är människor samtidigt som de kan vara omänskliga mot de som inte räknas.