Akvarelltecknad serie som är starkt inspirerad av John Bauers målningar. Mer om hur John Holmvall ritar den hörde jag om på Stockholms seriefestival. Nu har jag fått läsa boken tack vare lån.

Trollskogen av John Holmvall: Förlag Raben& Sjögren
IMG_2347.JPG

Kanske för större barn

En del kan vara för läskigt för mindre barn. Jon som lånat mig boken berättar att hans sjuåring tyckte svartalverna i en saga var för otäcka. Därför tänker jag att Trollskogen är för lite större barn 9-12- och vuxna som gillar folksagor. Men kanske kan även en del mindre uppskatta den. Det är svårt att förutsäga.

IMG_2349-0.jpg

Humor, hippies och vackra bilder

Boken innehåller flera avslutade korta berättelser med paralleller till kända folksagor och till John Bauers bildvärld. Samtidigt berör serierna värderingar från hippietiden, som att ingen äger marken och new-age-romantik kring att fly samhället till sagoskogen.

Dessa teman tar dock inte över och viss humor och distans till sagan finns också. Det blir istället en bra blandning av olika slags berättelser som både är fina och lite spännande. Bilderna är skickligt målade och akvarellen ger sagostämning.

IMG_2348-0.jpg

Ett exempel på Bauer-inspirerad bild. (Tuvstarr)