Personporträtt i höstas
→ Personporträttet, aningens uppdaterat
I höstas gjorde jag som skolarbete på Poppius ett personporträtt på Johan Andreasson. Han har varit med i seriebranschen sen tidigt 80-tal som illustratör, serieredaktör, illustratör och pratbubbletecknare. När jag intervjuade då var det mest illustrationer för skolböcker. Men sedan dess har mycket hänt. Framför allt har Fjong hänt
I maj släppte de Maximal Fjong
För en dryg månad sen släppte han i samarbete med Erkki Häkli och Rickard Gramfors en samlingsbok om James Fjong. Det är en gladporrserie från 70-talet och som blivit en försäljningsframgång, med över 2000 sålda ex på en månad, och så bra trodde han inte det skulle gå berättar han när jag tittar in på hans kontor för att hämta ett exemplar av boken.

Maximal Fjong släpptes precis innan Stockholms seriefestival i maj. Här syns de tre förläggarna bakom skaparen Leffe.
Johan berättar att Leffe bor utanför Gävle på landet. Han fick en stroke på 90talet och sitter i rullstol och kan inte rita längre, men är förstås glad över hur boken mottagits.
Var hittade ni originalen till Fjong?
Flesta original låg på ett förlag. De hade samlats ihop tidigare men sedan inte blivit en bok.
Kände ni någon nervositet pga det handlar om sex/porr?
Först var vi lite oroliga över att serien inte skulle vara lika rolig som vi mindes den. Det var dock inget problem här, serien är fortfarande jättekul, och dessutom betydligt bättre tecknad än vad vi kom ihåg.
Har ni fått några negativa reaktioner?
Vad jag vet är det bara en eller två personer som gett uttryck för ogillande, medan serien blivit överöst med beröm av både läsare och kritiker. Fjong är en kille som blir jagad av tjejerna, det är en fantasi.
Varför har den sålt så bra?
För folk (speciellt män) i min ålder är serien legendarisk men har de senaste trettio åren varit i stort sett omöjlig att få tag på. Det fanns ett uppdämt behov.
Vad fick er att göra nyutgivning?
Vissa delar av seriehistorien glöms nästan alltid bort. Den ”fula” kulturens historia blir sällan skriven. Detta gäller t ex romantikserier, sportserier, reklamserier och porrserier.
Vad som skiljer James Fjong från många andra rena bruksserier är framför allt den språkliga fantasin, som ”ynf ”, ”isch” och ”jävelberg”. James Fjong är totalt opretentiös och gjord utan konstnärliga avsikter, men kreativiteten flödar och man märker att Leffe själv haft roligt när han skrev och tecknade.
Många gillar Fjong
Positiva recensioner av Fjong i Aftonbladet och Dagens industri.
Maximal Fjong har sålt väldigt bra berättar Johan Andreasson. Boken har legat i topp i sex veckor bland tecknade serier på Bokus.