Bilderboken och serien ligger varandra nära, som jag skrivit om innan.

Egentligen är det underligt att inte fler gör hybridformer som  Augustvinnaren 2005, Eddie Bolander och jag.

Boken vann priset för sitt nyskapande sätt att låta bild och text samspela.

Det är en skickligt berättad story, på ett sätt som är svårt att förmedla i stillbild, det är just bladvändandet som ger det rytm.

Svartvita tuschteckningar, ofta med en tydlig ram/ruta för den delen av berättelsen som utspelar sig i ”nutid” (2005), och blyertsteckningar för huvudpersonens återblickar och dagdrömmar.

Nu.

Då.

Surrealistisk bilderbok

Sedan dess har Katarina Strömgård gjort många illustrationer och egna bilderböcker. I år kom En hemlig katt, ut. En surrealistisk vacker saga om att önska sig ett eget djur. Den hittas överallt nu, tex på Bokus.

Jag skickar ett gäng frågor till Katarina , som också är min goda vän (och som jag delar serieintresset med sen tonåren) för att förstå arbetsprocessen i Eddie Bolander, och jämföra den med hennes bilderbok.

Hur många bilder är det i Eddie Bolander?

Liksom i ett vanligt seriealbum var arbetsinsatsen enorm.
– Nån gång har jag räknat till 145 bilder i Eddie Bolander och jag, berättar Kattis.
– I En hemlig katt är det 24 sidor, jag räknar till 22 bilder eftersom en del uppslag består av en stor bild.

Men hon påpekar också att de små svartvita bilderna i Eddie Bolander går fortare att göra, jämfört med de målade uppslagen i en hemlig katt. Någon exakt arbetstidsberäkning har hon inte.
– Båda projekten tog månader att genomföra.

En hemlig katt är målad med flytande tusch i olika färger, stålpenna och pensel.

Om att göra Eddie Bolander

Katarina Strömgård både skrev och ritade En Hemlig Katt. Bo R Holmberg skrev Eddie Bolander och jag.

– Texten var färdig och bruten när jag kom in i bilden, det blev någon
mindre ändring bara. På något ställe fördelade jag om text mellan sidorna, för att kunna få till en bildsekvens bättre, säger Katarina.
Det fanns inga bildanvisningar som  kan finnas i seriemanus.
– I svenska professionella bilderboksmanus brukar inte textförfattarna  göra det, utan lämnar åt illustratören att tolka texten.

Inför jobbet hälsade hon på Bo R Holmberg i Örnsköldsvik, där boken till stor del utspelar sig.  Hon hade gjort ett grovt bildmanus som de kollade igenom och tog miljöfoton där och i Stockholm.
– Personerna är däremot  tecknade utan fotografiska förlagor eller verkliga förebilder. Jag tycker det kan bli stelt och för mycket ”fotokänsla” om jag tecknar människor efter foto.

–Bo skriver på ett korthugget, lite kärvt sätt, med både humor och svärta.
Det är lättläst trots att det är mycket som händer mellan raderna. Det var perfekt för mig att jobba med, texten ger mycket frihet åt tecknaren.

Fler hybrider/bildromaner?

Heta tips från Kattis är Sara Lundbergs nya bok ”Fågeln inom mig flyger vart den vill” (Mirando bokförlag) och Din tur Adrian av Helena Öberg.


Eddie Bolander går att köpa på Barnbokhandeln och förstås antikvariat.