Att recensera ”Mallan är med” fick mig att förstå att inte bara jag är fundersam på skillnaden mellan bilderbok och serie. Bilderböcker är serier av bilder, men inte serie.

Mumin som bilderbok 

vs

Mumin som serie

Skillnaden är tydlig i 50-60-talets Mumin.  Färger och helsidesbild vs svartvitt linjekonst och serierutor. Men vad som skiljer mot serier är inte lika tydligt i alla bilderböcker.

Vita streck och Öjvind, 2011

Kyrkmössen på drift, Graham Oakley, 1976

Gränsen flyter mellan serie och bilderbok.  Serierutor lånas gärna in i bilderboken.  Och ännu värre blir det när det måleriska färgtrycket tas bort, som i ”Mallan är med”. Det måleriska är typiskt bilderboken. Seriefrämjandet  sa nej Mallan är med kan inte räknas till årets serieutgivning,  Bild och Bubbla sa, ja vi recenserar den. Seriepodden var också osäkra på hur den skulle klassificeras.

Gränsen är inte absolut, men gradskillnaden syns mellan bilderbokens Max och Moritz, 1925 som är förebilden till Pigge och Gnidde, the Katzenjammer Kids..

(Kuriosanotis:  Pigge och Gniddes mamma finns i  Carl Larsons självporträtt).

Ofta lånar bilderboken av serien

Läsebok i skolan. Den magiska kulan av Mats Wänblad. Nutida barnboksillustratörer har inga problem att låna serieunika element. Som pratbubblan.

Ett seriemässigt sätt att göra ljudord grafiska ”BLOINK” i Pettson-bilderbok.


 Serie vs bilderbok

LIKA

  • Båda är visuellt berättande, illustrationerna det centrala
  • Båda berättar med en serie-av-bilder. I bilderboken dock en bild per sida eller uppslag.  Men även bilderboken har ofta en serie av bilder på samma sida. Men färre än serien, och utan en ram runt rutan.

Kattresan, av Arosenius, 1909

OLIKA

  • Linjer vs måleriskt: Serier görs traditionellt med rena linjer, få färger.  Billigt tryck. Serierutorna har ram. Bilderböcker har måleriska bilder och lyxigare tryck.
  • Ordens placering och utseende: I bilderboken finns orden som vanlig tryckt text i korta stycken på eller bredvid bildytan. I serien är orden mer grafiskt uttrycksfulla, mer en del av bildberättandet: Typsnitt byts, storlekar ändras, pratbubblorna/dialogen finns direkt vid den som talar. Det är så nära film som en stillbild kan komma.

Äldre serier som prins Valiant kan ha text som en bilderbok, inte pratbubblor eller ljudeffektstexter. Jag  gissar att det är rutorna är som gör att man kallar Valiant en serie, till skillnad från Kattresan. Och utgivningen. Valiant gavs ut som följetong i tidningar, Kattresan är i en enda bok.


Prins Valiant.

Traditionella publiceringsskillnader

Högt tempo (dagspress, veckopress)  →behöver mycket story och dialog → sämre tryck → tecknad serie
Konsumeras snabbt, barn och vuxna läser själva

Fristående verk som ska läsas om  →dyrare bok, gärna hårdpärm →dyrt  färgtryck →bilderbok
Mer högtidlig konsumtion, högläsning, ofta mindre barn som målgrupp och kanske generellt färre ord jämfört både med serier och kapitelböcker/vanliga böcker.


 Betydelsen av bra tryckteknik

Bilderboken får ett genombrott redan 50talet, och där någonstans tycks den svenska moderna bilderboksexplosionen börja, inte minst när man ser på nostalgisamlingarna Bilderboksretro.

BIlderboken fortsätter utvecklas av tryckteknikens framsteg.  Will Einser menar i sin ”Graphic storytelling and visual narrative” att när trycktekniken blev bättre på 70talet resulterade det i många böcker där konst och bild kunde komma till sin rätt.

img_1649.jpg

Förmodligen syftar Eisner här mest på grafiska romanen, det vill säga den fint tryckta episka, serieboken. Men kring den här tiden, 1967 kommer också Maurice Sendaks bilderbok Till vildingarnas land och i Sverige  kommer Gunilla Bergström, Inger och Lasse Sandberg.

img_1645.jpg

Med den grafiska romanen och fina tryck kan dock även serien föras in i finrummet och bli bok. Det måleriska maffiga, kan också tas in i serierna och gränsen mellan bilderbok och serie blir än mer otydlig.

Men den svarta linjen och det förenklade cartoons, kommunicerar på ett sätt som inte målningen kan. Det som är typiskt och vanligt för serierbilder, är så för att det har ett egenvärde.

Scott McCloud visar i sin bok Understanding comics, varför serien i huvudsak håller sig till  förenklade linjebilder. På så sätt kan ord och bild interagera mest effektivt, som en enhet.
Detta gör serien till något unikt, något annat än en bilderbok.


Med det sagt: missa inte alla underbara bilderböcker.