Medieformer som använder bilder lite mer, lite extra. Nästan som serier.

Dags att lyfta dessa andra medie- och konstformer..

  •  för att många inte tänker på hur nära vissa bildtextmedier ligger tecknade serier
  • och det därför är absurdt att inte serier har samma status som en del andra bildtextmedier
  • och för att jag tror att webbsideskapare kan ha nytta av att tänka på serier, och webbsidor som serier
  • och för att jag tycker att memens relation till propaganda ofta underskattas. Och memes är hemmagjorda enrutingar.

Webbsidor, bloggar

Jag undrar om webbsidan Cracked (som nu är i förfall..) första starka genomslag på nätet blev hjälpta av att de kunde det här med serier? Förutom humor och satir.

 

Jag får ibland känslan att bilder ofta används på webben som i tidningar, inte som i serier.  Sparsamt, och ofta en enda. Säkert har det att göra med copyright på bilder, och tiden det tar att hitta bilder (det tar enorm tid, vet jag som nu jobbar som webbredaktör..), eller med den stil man vill ha.
Men jag är inte alltid helt säker…

Bilderböcker

Bilderböcker är mycket nära serier. Bild och text kommer i en sekvens i bilderboken, men det är en bild per uppslag och sida istället för ett antal små-rutor.

Många serier dansar på gränsen mellan bilderbok och serie. Skriver mer om det här.

Text, plus serie

Kapten kalsong. Den enda kapitelbok som sonen självmant plockade upp i bokhandeln, fångad av serierna inuti. Inte ren hybrid, men samtidigt är serierna mer än bra illustrationer, de är också en del av berättelsen.


Enrutingarna

Typiskt för satirtecknare. Formellt är detta inte serie- det vill säga en sekvens bilder inom samma sida – men de är så nära seriens språk och görs ofta av tecknare som också gör serier. Innehåller ofta element från seriemediet, som pratbubblor och även på GillaSerier har jag valt att se dem som serier.

Enrutingarna är ofta snabba konsumtionsvaror, snabba budskap  (dagspressruta med humor) -> som gjort för flygblad för tvåhundra år sen, som gjort för socialmedia.

James Gillray, “The Plumb-pudding in danger, _ or _ State Epicures taking un Petit Souper” (1805), https://hyperallergic.com/215857/political-cartoons-from-a-golden-age-of-british-satire/

Memes – internets hemmagjorda enrutingar

Också enrutingar, små mini-posters, ofta också satir. Används i sociala medier för att övertyga, inte minst i USA:s presidentvalkampanj. The big meme-war.

 

Affischer, planscher

Ibland är de som enrutingar, ibland är de serier. Skriver här om de övertygande affischerna: ”Planschens serier: Sällan igenkända som serier

Från när svenska staten ville få svenskarna att äta mer socker på 30-talet (det lyckades). Foto taget på Nordiska muséets utställning ”Socker”.