I radion, podden eller lyssna via internet http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2071

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=6175481

Om ångest och konstiga värderingar

Väl värt att lyssna på för alla!

Programmet väcker många tankar, om konstiga värderingar som finns eller har funnits i samhället. Som att barn bara bör rita färgglatt och snällt. Som att man tar skada av  växa upp med två mammor.

Fredlös mot killarna i klassen

Jag är jämnårig med henne och uppvuxen i Uppsala kommun så känner igen mig i mycket. Till exempel som den att tjejer i högstadieklassen i Knivsta i mitten av åttiotalet fick stå ut med att bli tafsade mellan benen och på brösten av en skock killar – det slapp jag själv men såg andra regelbundet utsättas. De tjejerna skrattade och illtjöt lite feminint och jag antog då att de såg något positivt i det också. Idag tänker jag istället på hur Nina berättar om det stela leende hon klistrar på för att inte visa att hur förnedrad hon blivit.

Även om jag inte utsattes och inte alla pojkar gjorde detta, blev budskapet att det som tjej var farligt att bli sedd som sexuellt attraktiv ( i alla fall om man inte hade mycket stark statusställning). Det var ju ingen som klev in och hindrade och sa att det inte var ok. Då var det så mycket tryggare att vara hörselskadad nörd och på alla vis dölja att man var tjej. Jag vill hoppas att skolorna är bättre på att inte godta sextrakasserier som på den tiden.