Megatrenden på  vita duken är  superhjältar. Det kan väl ingen missat. Så har det inte alltid varit även om den absolut mest populära genren bland serieläsare är superhjältar. Att det tillslut skulle plockas upp av Hollywwod var kanske bara självklart, men superhjältar på film, varför  totaldominerar de film NU?

best-marvel-superhero-movies
Filmer om Stålmannen, Batman och the Hulk  gjordes tidigt, och efter det X-men och Spiderman.

Rolling Stones skriver en bra sammanfattning av historien. Den nuvarande trenden med många superhjältefilmer tycks börja 2008. Då börjar Marvel producera filmer på allvar i en större skala och med trilogier i åtanke från början.

Filmer som följetonger, som serier

”Superhjältefilmer görs nu i följetonger som den tecknade serien görs, med en omfattande bakgrundshistoria som fortsätter mellan olika filmer” skriver Rolling Stones och detta tycker jag är särskilt intressant.. serieberättarformatet inspirerar alltså filmerna. Och jag tror inte det bara är trilogiformatet som följer med.

batman-1-3

Trenden beror på:

  • Datorgrafiken är nu tillräcklig billig och bra
  • Manga har gjort serier mer mainstream
  • Milenniumbarnen börjar bli köpstarka och vana vid Manga, tecknade superhjälteserier och anime

https://www.quora.com/Why-are-superhero-movies-so-popular-even-among-non-comic-book-fans-1

  • Det skapar också – långt innan en dyr film ska göras- en färdig målgrupp för filmen. De har ofta en stark åsikt om filmen, och delar åsikter på nätet –  att ledas av serieläsarna tycks vara ett framgångskoncept, engagerade fans drar med resten.
  • Marvel tog 2005 ett beslut att storsatsa på film med hjälp av ett stort lån och helt behålla rättigheterna själva

 

d8d72fcb5a4ad5a01651f4f1751ed4ea

Ett serieinspirerat filmberättande

Många filmskapare läser serier som sagt ovan. En serie är närmare en story board för en film än  en bok är. I någon mån är serier ett grafiskt format för att berätta med stillbilder det en film gör.

Jag tror att det också att själva serieformatet i genren superhjälteserier lånar sig till en nytt grafiskt filmberättande. Inte bara figurerna tas in i filmen, utan filmberättandet lånar serieberättandegrepp från den tecknade serien. Och nu kan filmskapare -precis som serieskapare- måla filmscener med CGI.
handdeadpool

utzoomdeadpool

Serierna talar till filmskapare med sina bilder. Tydligast ser jag det i den helt nyskapande inledningen till Deadpool, där seriens blandning av stillbilder som fångar detaljer och överblick – blivit en långsam fryst filmresa genom samma ögonblick.

Trenden är enormt stark…

Och Marvel dominerar över DC som det verkar.
… även om en del varnar att bubblan snart brister. men härnäst kommer…

http://comicsalliance.com/your-supermovie-timeline-updated-with-marvel-studios-phase-three-releases-infographic/