Det var nära att jag inte köpte denna på förra årets UppsalaComix. Men i Seriefrämjandets bås inskärpte man att denna fick jag inte missa. Det är jag glad att jag lyssnade på, även om det tog mig ett år att blogga om den. 

Manus: Sara Bergmark Elfgren
Bild: Karl Johnsson
Kartago förlag 2017
Länk till ebok och pappersbok på  Bokus 


Jättar, asar och människor

Vei, del 1, har grymt bra story med överraskande twist på den nordiska mytologin med asar, människor och jättar. Vem som är god är inte självklart, och det gäller att se upp för en kniv i ryggen..  De gamla karaktärerna, som samtidigt behållt sina typiska drag överraskar ändå. De maffiga tuschteckningarna, fysiska, storslagna och med en lyxig och habil färgläggning.

Början: Vei hittas i vattnet av ett vikingakepp.

Sara Bergmark Elfgren är känd som författare till den kända boktrilogin Cirkeln  och  som Karl Johnson gjort ett kort avsnitt av i Berättelser från Engelsfors. Han har också gjort serien Mara från Ulthar. Både Cirkeln och Mara från Ulthar är underhållande action/fantasyberättelser med stark plot och kvinnliga superhjältar.

Fantasy och superhjältar, samtidigt

Jag vill kalla det superhjältar, även om det är fantasy, då Cirkeln och Mara från Ulthar, liksom  Vei, bygger på huvudpersoner med superkrafter som gör att de formar världen men också ställs vid sidan av kollektivet.

Asarna finns ju även hos Marvel.
Den undersköne andra huvudpersonen i historien, som på många sätt kan sägas intagit den plats som annars upptas av kvinnor i superhjälteberättelser. Den åtråvärda, den som skall vinnas, nyckeln till det vanliga mänskliga.

Instagram

Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnson instagrammade nyligen från SerieSveriges konto. Snart kommer vi se fram emot del 2 i serien.

Serier som inspirerat Vei, som  Locke and key.

(Läs om Locke and Key)