Tydligen är nostalgiserier en bra affär för de förlag som säljer dem. Vi som vuxit upp med tecknade serier vill gärna återuppleva vår barndomsfavoriter igen. Återtryck av Illustrerade Klassiker är en sådan favorit.

Tidsmaskinen av H.G. Wells som Illustrerad Klassiker

Jag borde egentligen vara fel generation,  de här gavs ut på 50-60talet, men min pappa hade sparat sina och jag älskade att läsa dem. Inte alla var kul, men Tidsmaskinen var en absolut favorit. Den och ”Våldet regerar” om franska revolutionen gjorde outplånligt intryck på mig. Trycket från orginalet är litet kackigt, det går inte att rätta till, och teckningarna inte helt skickligt genomförda, men det är ändå roligt att läsa.

  • Tidsmaskinen och  Världarnas krig av HG Wells
  • Jorden runt på 80 dagar och Resan till jordens medelpunkt, Jules Verne

Förlag: Cobolt

Historisk Sciencefiction

Som vetenskapsjournalist gillar jag att detta är en bra samling av tidiga science-fictionklassiker. Och i  sann Illustrerad Klassiker -anda får man läsa litet fördjupande faktatext också, som jag fotat av här också.

Det var mycket jag inte visste om Jules Verne och HG Wells.  Science Fiction berättar mycket om samhället, om filosofiska idéer som rör sig och hur teknik  ger nya möjligheter. Och här har vi några som var absolut först, och ibland lyckades förutspå framtiden

Jules Verne: född 1828- död 1905

Jorden runt på 80 dagar

Jorden runt på 80 dagar hade jag inte läst. Den är riktigt rafflande, än idag. När den gavs ut – var det nästan i realtid  – ett kapitel i veckan portionerades ut, inte lång tid efter att denna tidpunkt ”hänt” i bokens värld. Första kapitlet som utspelar sig oktober 1872 gavs ut två månader efter det, och det sista dagen efter hemkomsten i boken december 1872. Hysterin  var tydligen enorm. Jules Verne tillhör en av de mest bästsäljande författarna från sin tid, och man kan förstå varför

Resan till jordens medelpunkt

Resan till Jordens medelpunkt är mindre intressant. Men det är något mycket fascinerande med tanken att försvinna in jorden, det klaustrofobiska. Att de sedan hittar andra världar där känns som en feberdröm. I något liknar den här berättelsen filmen ”The Abyss”.


.

H.G. Wells: född 1846- död 1946

HG Wells är urfader till flera figurer, berättelser och tropes som finns i populärkultur idag. Utomjordningarna, osynliga mannen, tidsresor. Han var tydligen mycket intresserad av socialism, kanske för att han själv växt upp under enklare förhållanden.

Tidsmaskinen

I Tidsmaskinen har arbetare och överklass blivit två skilda människoarter. När jag läste den som barn var jag mest fångad av den spännande historien: en tidsresa, en ny värld och hur man ska lyckas överleva där.

Världarnas krig

Världarnas krig var också en favorit när jag var barn. Kanske för att marsianerna såg så härligt grymma ut.