Valet i USA har varit och en realitystjärna som pratar osammanhängande – ofta självmotsägande, fångade miljoner amerikaners hjärtan.

fireworks

http://theoatmeal.com/comics/fireworks

Serier vann valet åt Trump?

En intressant teori är att memes  delade på sociala medier bidrog till att Trump vann. Och memes är i princip enrutingar – dvs text plus bild som ju är den tecknade seriens själva grundprincip. Men memen är sällan ritade förstås, och sällan pratbubblor och naturligtvis bidrog många andra faktorer. Men – jag vill upprepa att den tecknade serien har en enorm kommunikationspotential, men ofta förbisedd. Det finns inget tror jag som kan förmedla ett budskap så snabbt som ett meme- en enruting . Det är en miniaffisch för internet.

Det är många som inte röstade också
phd

http://phdcomics.com/comics/archive.php?comicid=1904
Det är inte lika lätt i USA att rösta som i Sverige, man måste ofta ta ledigt och det kan vara krångligt på ytterligare sätt. Trump lyckades engagera sina väljare  till att gå att rösta, och rösta för honom. Det gjorde inte Hillary i högre grad än honom, trots media belyste och belyste Trumps brister.

electionday

http://www.collegehumor.com/post/7041367/voting-on-election-day-expectations-vs-reality

Jag hör som säkert märks här till det Trump-skeptiska lägret. Vilket är förutsägbart. Jag, liksom många andra universitetsutbildade, uppfattar Trump som skrämmande. Han verkar för mig okunnig, inte kunna tänka klart och grandiost överskatta sin egen kunskap.

Jag tänker inte gå in på hans människosyn – det gör många andra- men varför är det så många som struntar i hans brist på logik och hans förakt för fakta?
donaldtrump-climate-change-e1456160899933

Han har förnekat växthuseffekten och har en evolutionsförnekare som Vice President, bland många tecken på att han vänder fakta och vetenskap ryggen.

Vetenskap, experter och den högutbildades värld..

Andra politiker än Trump ljuger ju, de också, men följer ändå en slags transparent rationell tanketråd i sitt tal, hänvisar oftare till äkta fakta.  Men väldigt många idag attraheras inte av experter, eller experters sätt att uttrycka sig.

img_1896.jpg
Och är det något nytt? Undergroundserieteckbaren Robert Crumb besöker konferens om rymdteknologi 1980. Experterna tråkar ut honom. Och de verkar skrämmande med hur mycket vinst de ska håva in på nya uppfinningar.

För många amerikaner är Trump tilltalande. Enligt vad jag kan läsa på nätet uppfattar de ett USA i förfall och Trump som någon som lyssnar på det, istället för slipade politiker  som Hillary, som kan uttrycka sig logiskt, men pratar och lever i en annan värld än de som jobbar hårt för litet pengar.

img_1868.jpg

Crumbs serie om sopor 1982.

En självgod medelklassvärld där rationella lösningar som sopsortering är terapi, snarare än en lösning på ett äkta problem?

Crumbs America, Trumps America?

img_1854.jpg

R. Crumbs America 1995, förlag: Last Gasp.

Trump talar  till känslorna för många, och det får mig att tänka på en Crumb-seriesamling från 1995 (R Crumbs America – valda Crumbserier om USA 1967-1991), som jag redan klippt in bilder från ovan.

I den finns en hel del bilder som -typiskt Crumbs karriär- är svåra för mig att reproducera här: Svarta som Pickinannnies, och kvinnor som sexobjekt, men det är ett album som är svårt att slänga då Crumb sätter fingret på en fulare bild av USA, en bild från statens underbelly.

När det ointellektuella tar över

Det är rasism, sex,  sopor och rädsla, i en helt unik Crumb-blandning. De fula åsikterna har funnits länge, och nu har de nått politiska höjder.  I Crumb sker det genom en våldsam revolution, i en serie från 1987.

img_1855.jpg

Som sen går åt pipan, då allt handlar om makt och känslor, inte rationella lösningar.

img_1856.jpg

Kanske att det är PK-wimpar som drar sin torra föreläsningar om fakta som kommer få städa upp när den känslomässiga populistexplosionen dragit förbi? Eller inte, kanske är det svårt att tro människan om rationalitet, och historiskt minne, i längden.

img_1897.jpg

Trump från 80-talet finns också med, där Crumb försöker vinna över miljonären med tuffa feminister men där kvinnorna på slutet hellre går hem med  Trump som lockar med lyxvaror på dejten , han är ”så karismatisk” säger de charmade kvinnorna. Något som jag inte riktigt tror är möjligt med dagens kvinnor på samma sätt. Ett alternativt slut där de istället har gruppsex med Crumb finns förstås också. Crumb, liksom Trump  är nu mellan 70-80 och litet som överlevande dinosaurier från en annan tid. Men samtidigt verkar allt gå i cykler.

img_1869.jpg
Det är lätt att känna sig dyster inför framtiden.

Men om historien upprepar sig kan även bra tider återkomma. Trots allt ser jag bevis varje dag på att kunskap och förmågan till logiskt argumentation och tänkande ger makt.

”Logic is the formal study, and use, of the interrelationship between statements in order to determine whether arguments yield useful, coherent and correct results, or bullshit. ”

http://rationalwiki.org/wiki/Logic

Lästips logik: