Kaninhålet
Berit Viklund
Syster förlag, 2017

”Jaha en bok där övergrepp smyger sig på i en relation, okeeej obehagligt vill man läsa om det?” Kaninhålet kom ut förra året och jag kände inte riktigt för att lägga mina pengar på feelbad, men nu lånade jag den och den var så bra. Läs den! Nu ska jag berätta varför.

Hans åtrå hypnotiserar i början. Det blir sedan klibbigt, stört. Han anser själv att hans åtrå av henne ger honom ett underläge. Detta blir sedan hans ursäkt och rättfärdigande till varför han beter sig som han gör.

Teckningarna ger lugn

Teckningarna är gjorda med en behaglig fri penna med varma röda toner. De gör mycket för att hela tiden hålla mig handen, och gör att att det känns som det kommer ordna sig trots allt. Huvudpersonen själv är också en stark person, hon har vänner, bejakar sig själv och säger ifrån. Men. Trots det lyckas alltså en person utnyttja henne, inte så långt och svårt som i andra berättelser och kanske därför särskilt svårt att skildra och värja sig emot.

MeToo med den man är kär i

Det handlar om hur övergrepp lyckas pratas bort, hur känslomässig manipulation får någon att tro gränser inte passerats och en kropp som signalerar sanningen där orden förvillar. Där bilden av kärlek är så stark att man slutar lyssna på kroppen.

Men också på nåt sätt att lyckas lämna och gå vidare, argare och ledsnare, mer klok.