Egendomen, av Rutu Modan

Förlag: Placebo Press förlag, utgiven i Sverige 2016

Egendomen utspelar sig någon gång mellan 2000-2006, fast känns äldre än så på något sätt, nästan som ett Europa på 90talet. Inga tecken på socialmedia, internet eller smartphones. Men det är kanske sant- att allt detta hänt på tio år.

Den handlar om en kärlekshistoria och ett familjemysterium i ett Warzava i en värld långt efter förintelsen, en naiv värld där man gjort turistbusiness av ghetton och dödsfaran, och värld långt före Breitbart, flyktingströmmar och innan Polen begränsat pressfriheten.


Hit reser välmående israeliska tonåringar för att besöka koncentrationsläger: något som tydligen är en rituell skolresa i Israel.

Detta utgör kulissen till ett familjedrama påverkad av värderingar i judiska kulturen på 30talet – där en romans mellan en jude och icke-jude är inte okej.


Sverige är med på ett hörn som drömlandet att fly till, när man är ett förälskat par. Det ser lite ut som Norge eller Schweitz på diabilderna som de drömmer kring.

Med en väl komponerad story, rik på detaljer och en behaglig teckningsstil är den mycket läsvärd. Detta är inte en Maus, utan en saga om försoning, i en värld där bitar faller på plats.