hyperboleandahalf.blogspot.se

Av Allie Brosh. Till exempel här kan du läsa en intervju med henne i Bitch magazine (2013).

Förmodligen känner du redan till Hyperbole and a half.. Om du inte gör det har du nog i alla fall sett denna:

Fruktansvärt rolig

Allie Brosh är intelligent och rolig, även i hur hon lägger upp sin webbsida. I serien kombinerar hon bilder som ser ut att vara gjorda i MSpaint – de ÄR gjorda i  gratisprogrammet Paintbrush – med säker leverans av poänger och metaforer. Det är som det står på wikipediasidan – likt ”rage-comics” den där man grovtenkelt skapar serier med hjälp av färdiga ansiktsuttryck.

Hyperbole and a half serierna handlar om att vara Allie Brosh i USA men många kan relatera. Att vara 25 årig tjej med hundar, uppslukande intressen och en känsla av inte helt funka som man borde och också att helt tappa sugen. Serien är på engelska.

Serier och/eller bilder plus text

Hyperbole and half ligger i gränslandet mellan serie och bildrik webbsida – det är bilder med text under. Men också bilder med prabubblor och som ibland läggs i en serie bilder utan text.

Hon använder webbmediets möjligheter tillsammans med seriemediets på ett starkt sätt.  Det är inte konstigt att miljoner har läst hennes webbsida eller att bilden ovan blev ett internetmeme för några år sedan.

hbah

Webbanpassat: Man scrollar genom bilderna och textstycken en i taget, så att en viss överraskningseffekt är möjlig. Seriemediets styrkor utnyttjas genom bild plus text och text i bild.

Läs den!

Läs serien här: hyperboleandahalf.blogspot.se

Hyperbole and a half uppdateras inte längre, men har du inte läst det som finns där: Gör det. Den innehåller helt enkelt något av det roligaste och smartaste jag läst på internet.  Som:

 

Serierna finns som bok

hbah_fram

Jag har självklart köpt den. Allie Brosh har inte uppdaterat sin sida sen 2013 och en dag riskerar sidan inte finnas längre. Och hon förtjänar få betalt för sitt skapande.

hbah_uppslag

Jag tycker serien funkar även som pappersbok. Möjligen inte lika bra – men ändå mycket bra.  Det blir ett mellanting mellan bok och seriebok genom Allies unika blandning av text och serie. Man har valt olika färgbakgrunder till olika serieberätter och det är smart, jag tror det skulle blivit enformigt med den webbbaserade lite fula layouten annars.

hbah_bak