IMG_2774.JPG

Tio album i Sandmanserien. Dave McKean står för de suggestiva omslagen.

Sandman är en stor kultserieklassiker, men läser man inte serier kan man missa den och därför kommer här en liten presentation.

IMG_2785.JPG

Death

Sandmanserien kom ut på Vertigo/DC Comics 1989-1996. De är skrivna av Neil Gaiman och han lyckades skapa ett eget universum kring stora mytiska karaktärerThe Seven Endless – som är härskare över verklighetens magiska aspekter- och samtidigt är de dessa aspekter:  Death, Dream, Destruction, Destiny, Desire, Despair, Delirium.

Huvudperson är Dream – Sandman – John Blund. Drömrikets härskare. I boken finns också gudar, demoner, änglar, älvor, dödliga och Lucifer, helvetets härskare. Många mytiska gestalter dyker upp.

Dreams första möte i serien med ”The ladies” Nornorna, häxorna runt kitteln King Lear , De tre furierna- konceptet med tre ödeshäxor som återkommer i flera myter och sagor. Här är de opålitliga ödesspinnare och siare.

Skräck/fantasysaga

Den är en hel del blodigt våld i Sandman, på ett ett sensationssökande sätt ibland – det är delvis skräck – men det är framför allt en välskriven episk saga där hela världen och några världar till naturligtvis står på spel.

Berättelsen börjar i album ett med att Dream blir fri efter lång fångenskap. En magiker försökte en gång fånga Death för att bli odödlig, men istället blir det  brodern Dream som hålls fången i över femtio år. Notera Dreams tankebubblor – vit text på svart. I boken har alla Endless sin egen stil på pratbubblor.

IMG_2783.JPG

Shakespeare uppför en midsommarnattsdröm för älvfolket i bok 3.

 

Berättelsen om Sandman görs genom många kortare berättelser med kommer visa sig helt sammanhållen över tio album. De håller att läsa om många gånger.

Efter albumserien..

IMG_2775.JPG

Utöver de tio albumen har ytterligare berättelser i Sandmans universum getts ut. Min favorit här är nog ”Death – The time of your life”. Nu ges också nya serier ut som tunna tidningar, Sandman Overture.

 

IMG_2784.JPG

Välkommen till föreställningen!