Som barn stod jag ofta i trans och tjuvläste serierna på Konsum i Knivsta. Lilla Fridolf, 91an, Fantomen.. Serier jag inte direkt saknar nu, men som då hade enorm dragningskraft genom att vara serier. Därför kan jag inte annat än uppskatta Pressbyråns sommarkampanj för tjuvläsning av serier. Kort sagt:

Alla barn och ungdomar får  gärna tjuvläsa serier på Pressbyrån. Tjoho!

IMG_2425.JPG

 För att gynna läsförmåga

Ett sätt att gynna barns läsning skriver de. Och det tror jag de har rätt i. Vi använder Bamse och Tintin hemma med vår sjuåring. Intressant timing med Pressbyråns kampanj med tanke på Raben&sSjögrens satsning på barnserier. Jag undrar varför denna kampanj kommer nu?

Stora helsidesannonser kungör kampanjen

IMG_2423.JPG

Kafkaserien i annonsen visar med en serie hur man kan ledas till  läsning av litterära klassiker genom serier. Smart.

Ingen serie på kampanjsidan..?

Jag går in på deras hemsida om kampanjen: https://www.pressbyran.se/lasning/

Där är det

  1. Massivt mycket text, helt utan mellanrubriker och bilder. Man kunde väl åtminstone haft mellanrubriker och bilder för att lätta upp texten?
  2.  En film som ska förklara mer. Jag hatar att se filmer på nätet – hör ju dåligt, och vill också själv bestämma tempot – jag orkar inte sätta igång filmen för att höra någon babbla eller text matas fram på utan att jag kan styra. Jag gillar bra webbsidor och serier, inte filmklipp på nätet.
  3. Ingen serie som förklarar mer om kampanjen… lite dålig stil att inte använda serie istället/också med tanke på kampanjens syfte. Kanske anser inte kommunikatörerna på Pressbyrån att serier är ett bra sätt att kommunicera information?
  4. Ingen information om hur länge kampanjen varar

webbsida

Tyvärr hakar alltså även pressbyrån på trenden att lägga upp filmklipp istället för att göra en bra webbsida.

Tänker ingen grafiskt om webbsidor längre? Lite mer serietänk skadar inte..men tjyvläsningen är nu i alla fall fri ett tag. Och credd för smart – och seriebaserad – annons! 🙂