@adhd_alien på Instagram

ADD eller ADHD  är känslan av att hela tiden ha svårt att värja sig mot och sortera intryck. Svårt att hålla kvar fokus på en sak, men serier kan här hjälpa till att skapa ordning.

När jag skrev om ”The life changing magic of tidying up”  och hur just serieformatet hjälpte mig att orka läsa om det astråkiga ämnet städning, märkte jag att jag hade ett behov att skriva om serier och adhd.

Bildscheman vid adhd

Vid add/adhd tappar du lätt fokus på den uppgift du ”bör” hålla på med, om den inte känns meningsfull. Resultatet blir att du har svårare att fungera som andra och göra samma sak, som avsluta en stencil i skolan eller lyssna på läraren från början till slut. Men när det du gör känns meningsfullt och roligt kan en person med adhd ha hyperfokus och driva sig själv längre än andra.

Struktur och yttre rutiner är extra viktigt för den med  ADHD eller ADD, och bildscheman – en  slags serier – som ovan kan användas för att skapa tydlighet vad som skall hända och göras under dagen, och för att inte glömma vad som är nästa steg när man blir distraherad.

Klotter och adhd

En annan strategi är klottra, vippa på foten eller något annat som tar hand om oron i kroppen så man kan lyssna på en lektion. På så sätt kanske många tecknare börjar sin bana, även om jag inte tror alla som tecknar har adhd.

”Har man ADHD är man alltid ofrivilligt mest fokuserad och motiverad av det man är intresserad av” Läs ADHD i bilder på https://bloggmalplace.wordpress.com/2010/12/30/adhd-i-bilder/

ADHD diagnos förlöste och förklarade

Jag har en person med adhd mitt liv, så jag är för närvarande besatt av denna diagnos. Diagnosen – beskrivningen av ADD/ADHD har förklarat mycket för mig om hans hjärna. Och jag själv känner också igen mig.

Jag har aldrig riktigt känt igen mig vanliga mallar för studieteknik och koncentration. Jag har lättare att lyssna om jag får göra något annat samtidigt. När jag började förstå att det inte bara består av ”struliga killar”  föll mycket på plats. Man kan vara såhär också.

Kanske mitt serieintresse också har med detta att göra? För kanske serier har en särskild styrka att gå genom bruset, mediebruset som vanliga människor hanterar liksom det ännu större distraktionsbuset för den med adhd? Jag tror det, och här är en serie från en serieskapare med add.  

Seriens format med information upplagd det ena-efter-det-andra,  som fångar med bilden innebär låg tröskel för att snabbt engagera läsaren och för att leda läsaren genom informationen.

Webbserier/bilder om ADHD/ADD

Serier som hjälpmedel vid ADD/ADHD

Självbiografiskt om ADD/ADHD

The Hallway Closet

 

Tyler Page: Raised on Ritalin