Jag såg nyss  filmsekvensen nedan, en hyllning till Steadicam, kameraåkningen. Den innehåller klipp från kända filmer och TVserier, med musik pålagt. Jag älskar den, den berör mig. Det är en påminnelse om hur stark bra filmkonst kan vara.

Jag rekommenderar att sätta på hörlurar och låta den fylla skärmen medan du ser den…
För att kunna få helskärm gå hit: https://vimeo.com/60974401  -> välj Helskärm och HD i nederkanten.

steadicam

Film och musik berör mest

Sett klart den? Visst är den ett fantastiskt hopklipp av filmkonst?  Den gör mig ödmjuk för skönheten och styrkan i filmmediet.

Filmmediet med filmmusik är det absolut starkaste mediet när det gäller att beröra oss. Filmen berättar i ett flöde av bilder – en slags drömverklighet.

Orden är också med, men det är inte  de som ger filmmediets dess unika styrka. Ofta är en berättarröst störande, liksom en övertydlig dialog kan vara , som som när den ska överförklara det tittarna bör veta. Men när det görs bra smälter även orden in och blir bevingade citat.

”All those moments will be lost in time… like tears in rain.”

blade-runner-batty

Timing, tid och tempo är vad som gör filmen, de levande bilderna som skapar ett levande nu, tonsatt med rätt känsla. Det har en särskild sorts magi.
Jag vill här utveckla varför jag här ändå överst på GillaSerier ändå påstår att serier är världens bästa konstform.

Serier är  ändå världens bästa konstform?

Lite är det på skämt. All konst är bäst på något sätt. Men när jag läser en underbar serie så är den upplevelsen personligt skapad, precis som den är med böcker – eftersom jag är delaktig i att skapa upplevelsen i mitt huvud. Det gör att jag får ett annat förhållande till läsning än att se film.

Why_We_Read

Bilden ovan jämför det bildlösa läsandet med film. Men även i serier är det delvis en inre upplevelse, och även i serier styr läsaren delvis sin upplevelse. Notera också att ovanstående bild är en serie!

Serier har låg tröskel för att direkt engagera läsaren

Det som är filmkonstens styrka är också dess svaghet. Filmkonst engagerar mer, men kräver mer engagemang. Sätt dig ned. Ha bra ljud. Låt filmen rulla.. men om det inte är bra? Då får den kanske skvala i bakgrunden eller så stänger du av kanske efter att spola fram i några hopp. Filmen har högre tröskel för att engagera och nå sin publik.

Serier  däremot engagerar direkt, motståndslöst. Det är bilden, pratbubblorna, att allt är upplagt samtidigt, inte lika linjärt som filmen. Du behöver knappt tänka, det är satirbilden, affishen och internetmemets bread-and-butter.

http://www.maxgustafson.se

Nu är det en enda ruta ovan- men det är lätt att se hur det är lika lätt att efter en ruta – ta till sig ytterligare två rutor, som i en klassisk seriestripp. Här också med listigt utnyttjande av seriemediets unika egenskaper – att man kan se allt samtidigt och välja läsordning själv.

http://www.penny-arcade.com/comic/hub

Sen kan man förstås öka komplexiteten i serier och rita dem mindre cartoonish än ovan- men även när man gör det bibehåller serier ytterligare en styrka: Att läsaren styr, och lätt kan granska vad som sägs.

Vid serier styr läsaren tempo och ordning

Vid film får man inte välja tempo och ordning på berättelsen, det stör många som läser snabbt och inte vill ha ljud på, alt se reklamen innan. Skärmdumpsserier av film är ganska vanligt på webben för att slippa filmens nackdelar. För mig tar det cirka fem sekunder att läsa den här serien till skillnad från vad filmen kan ta, en hel jobbig minut?

IzR95Du

Lätt att granska det som sägs

Man blir lättare påverkad av film utan att klart kunna se vilka fakta och påståenden som egentligen låg bakom. Serier är delvis en inre upplevelse, men det är till skillnad från film tydligt vad som är upplevelse och vad som verkligen sägs och visas. Det är därför ett väldigt ärligt och  genomskinligt medium.  Jag skulle vilja se mer berättande av fakta och journalistik i serieform.
sacco2

Jag tror att detta är varför Liv Strömquists genusuppsatser i serieform blir så populära. För att de är roliga visserligen, men också för att varje källa finns där.

Från Kunskapens frukt: http://www.bokus.com/bok/9789170378041/kunskapens-frukt/

Om det är några viktiga faktaargument  i en film, som när Rosling drar stand-up-statistik, kan man sitta kvar med en imponerad känsla, men det är svårt att granska vad som sades. Man måste lyssna igen, ta loss orden och bilderna. Därför vill jag att fler använder serier som budskapsbärare och det säger jag inte bara för att jag hör dåligt och alltid har ljudet avstängt.

..Och för att serier är ett underbart och underskattat medium..

IMG_2804.JPG

Jag har bara skrapat på ytan av hur underbara serier är. Den konstmässiga sidan får jag här inte ens plats att ta upp, men kanske Lasse Åbergs museum ger en glimt.

Serier glöms ofta bort. Av journalister, informatörer och konstnärer. Trots allt man kan göra med det. Jag driver bloggen för att jag gillar serier och vill att du ska göra det också. Det är världens bästa konstform.

Eller vad tycker du? ..

Kommentera gärna 🙂