Om GillaSerier.se

Jag gillar serier, du gillar serier och om du inte gillar serier borde du gilla serier.
Det är världens bästa konstform.

welcome

Varför är serier världens bästa konstform? – > Läs mer här

Jag

Jag själv heter Anja Castensson, 45 år gammal och har läst serier hela livet. Kanske är det för att jag hör illa som jag älskar serier? Vet inte. Men det började med att jag läste alla serier jag kom över som barn, att Epix kom när jag var tonåring och Watchmen när jag var ungefär 20. Jag har efter det sett hur serier växt som konstform i Sverige med allt fler svenska serieskapare. Det är hög tid för en serieblogg. Jag startade bloggen april 2015.

Kalla mig "tant serie"

Kalla mig ”tant serie”

Ritar ibland i form av klotter. Jag skriver annars mest om vetenskap. Observera att jag skriver den här bloggen helt utifrån mig själv och min vilja att öka intresset för serieläsning, ge lästips och ta reda på mer om seriernas värld.

Utforskat SerieSverige i ett år

Jag har innan den här bloggen haft noll engagemang i övriga SerieSverige. Jag har inte arbetat med serier eller ens varit medlem i Seriefrämjandet. Det är jag nu och har efter över ett år börjat få mer koll. Har också efter ett år insett att det är SVÅRT att regelbundet hinna ut med något läsvärt på bloggen. Det blir när jag hinner numer.

Kommer skriva om alla genrer

Har ett uppdämt behov av att skriva om serier och få fler att läsa serier. Här skriver jag om de serier jag läst (Lästips/Recensioner) och och om serier i allmänhet. Jag läser mest serieromaner, humor, självbiografiska serier och fantasyserier. Liksom en del stora klassiker för barn. Jag gillar inte för våldsamma serier, och läser inte så mycket superhjälteserier eller manga..men läser det också  ibland för jag Gillar serier.

 PS: Rätta mig gärna

Detta är en blogg och därför publicerar jag rakt ut direkt det jag hör och ser, med viss putsning under följande dygn. Så detta görs snabbare och utan dubbelkoll till skillnad från mina betalda journalistuppdrag där jag alltid låter intervjupersoner läsa min artikel för att kontrollera citat och tolkningar. Här har jag sällan den direktkontakten och misstänker att de som citeras inte har tid att hålla efter alla som skriver om dem. Men jag kan höra och tolka fel, så är du felciterad eller vet något annat än mig så mejla anja@gillaserier.se.

Bildgalleri

2 Kommentarer

 1. Per A.J. Andersson

  Hej! Den här länken (http://www.gillaserier.se/genrer/grafisk-roman/skillnad-grafisk-roman-vs-tecknad-serie/) bjöd in till kommentarer, så här kommer några.

  Ja, sidan försöker förklara en intressant betydelseskillnad. Problemet är kanske bara att du verkar utgå från engelskspråkiga förklaringar (Quora.com) för att definiera ett begrepp på svenska. Det har sina komplikationer…

  Titta istället på det här försöket till definition av serieroman:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Serieroman

  Serieroman och grafisk roman används omväxlande i svenska språket. Båda syftar på en serieberättelse publicerad i bokform och med ganska många sidor. Det skiljer ut den från ‘seriealbum’, som ofta brukar syfta på något som är mindre än 80-100 sidor långt. A4-format eller ett mer ”bokliknande” format kan också avgränsa vad som brukar kallas seriealbum respektive serieroman/grafisk roman.

  Ovanstående är resonemang baserat på det svenska språket och dess ord. _Engelska_ är ett språk där motsvarande ord inte alltid betyder samma sak, och där begreppsgränserna ibland är mer än lovligt flytande. I svenska språket är ‘tecknad serie’ namnet på ett uttryckssätt, ett medium, medan ‘serietidning’, ‘seriealbum’ och ‘seriebok’ syftar på publikationsformen. Engelskans ord ‘comic strip’, ‘comic book’ och ‘graphic novel’ verkar (ibland) både syfta på medium och publikationsform. ‘Comic strip’ handlar ofta om serier i dagsstrippsformat, ‘Comic book’ (trots dess namn) om en (1) serieberättelse publicerad i egen tidning. Antologiformatet som är det vanligaste i både den europeiska och japanska serietraditionen är mycket sämre representerat i USA (där nog de flesta Quora.com-skribenterna bor).

  Så Frosts svar ”A graphic novel is a comic book. It is a comic book created with a particular structure.” har både sina meriter och sina begränsningar. Det baserar sig i föreställningen att ”graphic novel” i första hand är en publikationsform, men med utgångspunkten att det inte tar upp mediebegreppet ‘comics’:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Comics

  Min snabba kommentar till Frosts påstående är att det inte stämmer alls eller inte säger något alls. Eftersom ‘comic book’ syftar på en publikation i tidningsform, och ‘graphic novel’ på en publikation i bokform är de två olika saker. Och ‘particular structure’ säger inte så mycket.

  I USA är man inte särskilt van vid begreppet ‘comic(s) album’, men ett resonemang utifrån det ordet hade varit lite lättare. Se även:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_novel#European_adoption_of_the_term

  Annars är det första stycket i den här artikeln just nu rätt tydlig:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Graphic_novel

  Kanske sa jag något av intresse ovan. Jag har skrivit och pratat om tecknade serier i tidningsform, i uppslagsverk, föreläsningar och annat i några decennier nu, men nya argument och vinklar är alltid intressant för diskussionen. 🙂

  Allt gott!
  /Per A.J. Andersson
  ______________________________________________________________
  Per A.J. Andersson – Slottsskogsgatan 6 D – 414 53 GÖTEBORG
  mobil +46 730 69 17 61 – paja å telia punkt com
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Användare:Paracel63

  • GillaSerier

   Tack för lång kommentar med mer matnyttig info! Vad kul när nån blir engagerad, Bra att tänka på att svenska =! engelska. Jag är mest inne på att förklara begreppet Graphic novel, då jag oftare läser comics på engelska, än jag läser svenska texter om serier. Graphic novel är för mig mest förknippat med importerade tjocka serieböcker från USA, och diskussioner på engelska om comics tex Eisners och Scott McClouds böcker om seriemediet.

   Jag förstår dock inte detta du skriver ”Det (graphic novel is a comic book. It is a comic book created with a particular structure) baserar sig i föreställningen att ”graphic novel” i första hand är en publikationsform, men med utgångspunkten att det inte tar upp mediebegreppet ‘comics’:
   Utgångspunkten ÄR ju att en av de tre definitioner han listar är att Graphic novels är Både publikationsformen (BOK) av en medieform (COMIC) (med viss struktur).
   Medieform och publikationstyp utesluter inte varandra. Comics (medieformen) kan publiceras som webb, album, bok, dagspress etc. Publikationstypen påverkar dock medieformen. I dagspress blir det strippar, i boken blir det oftare plats för berättelser med berättarstrukturer som liknar den skrivna romanens, och dessa kallas Graphic novels, som jag fattar det.

Kommentera